Versenyhivatali bírság a Magyar Építész Kamarának

Infostart
2008. március 10. 16:59
Ötmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Építész Kamarát, mivel a köztestület szabályzatában leírt díjszámítás alkalmas a piaci verseny befolyásolására - mondta a versenyhivatal szóvivője.

A Magyar Építész Kamara fegyelmi-, a díjszámítási és a versenyszabályzatában vannak olyan rendelkezések, amelyek alkalmasak lehetnek a piaci verseny korlátozására. A Gazdasági Versenyhivatal ezeket árkartell létrehozásának minősítette - tájékoztatta az InfoRádiót a hivatal szóvivője.

Mihálovits András közölte: a versenyhivatal korábban már eljárt a köztestület ellen, és akkor is felhívta a kamara illetékeseinek figyelmét arra, hogy dokumentumaik egyes részei versenykorlátozók lehetnek. Akkor ezeket ki is javították, egy újabb módosítás során azonban a kifogásolt passzusok visszakerültek a szabályzatokba.

A GVH szóvivője elmondta: a bírság megállapításánál enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy nem volt tényleges versenykorlátozás, mert az építészek a gyakorlatban nem a kamara által megszabott árakon dolgoztak, valamint, hogy a köztestület emiatt nem indított ellenük fegyelmi eljárást. Emellett a kamara hajlandóságot mutatott arra, hogy a kifogásolt pontokat módosítsa.

A bírság összegét az is meghatározta, hogy a versenytörvény úgy rendelkezik: büntetésként a szervezetek előző éves árbevételének legfeljebb tíz százalékát lehet kivetni - fűzte hozzá Mihálovits András.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást