Vérfürdő az állampapírpiacon

Infostart
2008. március 3. 10:12
Pánikhangulat van a magyar állampapírpiacon - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

"Folytatódik a pénteken kialakult igen negatív hangulat a magyar állampapírpiacon: ma reggel további 15-20 bázispontos hozamemelkedés mutatkozik a pénteki 30-60 bázispontos ugrás után. Pánikhangulat uralkodik a piacon" - olvasható a Portfolio.hu portálon.

A lap szerint a negatív hangulathoz a külpiaci fejlemények is hozzájárulnak: a kockázatkerülés jelei világszerte megmutatkoznak, a BUX-index is esik.

A hozamemelkedés tovább gyengíti a forintot: az euróval szembeni jegyzések 267 felé közelednek, amely közel kéthetes mélypont a magyar fizetőeszköz szempontjából - áll a cikkben.

A vételi és eladási oldal közötti különbség igen széles az állampapírpiacon, ha van egyáltalán jegyzés, ezek pánikra utaló jelek - mondta el a piaci forrás. Az igen pesszimista piaci hangulatot jelzi, hogy a 10 éves hozam 8.20 százalék körül mozog, miközben a jegybanki alapkamat 7.50 százalék, bár annak emelése a felfelé mutató inflációs kockázatok és a gyengélkedő forint láttán egyre inkább valószínű - írja a Portfolio.hu.

A kötvénykereskedő jelzése szerint elképzelhető, hogy az Államadósság Kezelő Központ rendkívüli megbeszélésre hívja az elsődleges állampapír-kereskedőket, hogy egyeztesse velük az állami forrásbevonás változtatandó devizaszerkezetét - olvasható az elemzésben.