Gyévai: Brüsszel aggályosnak tarthatja az esetleges MOL-OMV fúziót

Infostart
2008. február 29. 16:44
A Reuters brit hírügynökség információi szerint az Európai Bizottság jövő héten bejelenti, hogy versenyjogi aggályokat vetne fel egy esetleges MOL-OMV fúzió. A testület szóvivője ezt nem erősítette meg, de a BruxInfo elemzője szerint nem lenne meglepetés, ha a bizottság tényleg aggályosnak nevezné az ügyletet.

Az Európai Bizottságnak március 6-áig lehet állást foglalnia az OMV beadványáról, amelyben a cég kezdeményezte a MOL-lal való összefonódás versenyjogi vizsgálatát - közölte

Ha az első szakaszos vizsgálat során olyan szempontok vetődnek fel, amelyek arra utalhatnak, hogy az összeolvadás zavarhatja a belső piac működését, versenytorzulást okozhat a piacon, akkor a bizottság második szakaszba lépteti az eljárást - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője.

Gyévai Zoltán kifejtette: a Reuters hírügynökség értesülései szerint a bizottság erre készül a jövő héten, noha ezt a testület szóvivője nem erősítette meg, és azt is cáfolta, hogy a bizottság versenyjogi kérdésekbe kiszivárogtatna információkat.

Gyévai Zoltán hangsúlyozta: nem lenne ez váratlan végkifejlet, ugyanis elemzők számítottak arra, hogy a bizottság egy részletesebb vizsgálatot folytat az ügyben.

Ha a Reuters értesülései helyesek, akkor az azt jelenti, hogy a két cég összeolvadása felvethet versenyjogi kifogásokat - emelte ki.

Az OMV olaj- és gázipari konszern február elsején tett bejelentést a bizottság versenypolitikai főigazgatóságánál. Ennek alapján az uniós szakértők megkezdhették az eljárást, előzetesen tisztázandó azokat a feltételeket, amelyek lehetővé tennék a két vállalat összefonódását.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást