Akár 10 százalékkal is drágulhat a kávé

Infostart
2008. február 29. 12:24
A következő hónapokban Magyarországon is emelkedik majd a kávé ára. A Solar Capital elemzője szerint, míg a világpiacon csaknem 50 százalékos a drágulás mértéke, itthon 5-10 százalékos áremelkedésre kell számítani.

A dollár gyengülése és a kávékészletek alacsony szintje is hozzájárul ahhoz, hogy a termék ára a világpiacon emelkedésnek indult - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Skáre Balázs hozzátette: a következő termési ciklus jónak ígérkezik, ám, ha mégis kisebb lesz a termés a vártnál, akkor a hosszabb távon érkező, éves szinten 2-3 százalékos keresletnövekedést nem lehet majd biztonságosan kielégíteni.

A Magyarországon kedveltebb robusta kávéfajta világpiaci ára január eleje óta csaknem 50 százalékkal emelkedett, míg az arabica 23 százalékkal drágult - közölte az elemző.

A hazai árak alakulását nagyban befolyásolja a forint árfolyama, valamint a tőzsdei árfolyam. Mivel kettő rövid távon ki tudja oldani egymást, nem biztos, hogy a kávé azonnal drágul - mondta Skáre Balázs.

Ha azonban az ára megmarad a jelenlegi színvonalon, egy-két hónapon belül Magyarországon is többet kell majd fizetni a kávéért, 5-10 százalékkal - fűzte hozzá a Solar Capital elemzője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást