Tárgyalásra hívta a Hankook a szakszervezetet

Infostart
2008. február 28. 17:11
Elutasította a Fővárosi Ítélőtábla a Hankooknak a munkahelyi szakszervezettel szembeni támadását és jóváhagyta a szakszervezet bejegyzését. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak elmondta: a Hankook vezetése jelezte, hogy kész tárgyalásokat folytatni a szakszervezet vezetőivel.

Tavaly nyáron alakult meg a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete, amelynek bejegyzését a Hankook bíróságon támadta meg. Az első fokon eljáró bíróság megállapította a gyári érdekképviselet jogszerű létezését, a cég fellebbezése után ezt a határozatot hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla.

A szakszervezet alelnöke szerint az ítélőtábla végzése bizonyítja, hogy a munkavállalói érdekképviselet létrehozása során a munkáltatónak nincs beleszólása az érdekképviseleti szervezet megállapításába, hiszen ez a munkavállalók alkotmányos joga.

Székely Tamás közölte: a Hankook tárgyalást kezdeményezett a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetével, így hamarosan megkezdődhetnek az egyeztetések az érdekképviselet működésének feltételeiről és a kollektív szerződésről.

A szakszervezet a kollektív szerződésben szabályozná többek között a túlórákat, a műszakpótlékokat és a béren kívüli juttatásokat - közölte az érdekképviselet alelnöke. Székely Tamás optimista: bízik abban, hogy sikeresek lesznek a tárgyalások.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást