Medvegyev szerint immár életképes a Déli Áramlat

InfoRádió / MTI
2008. február 26. 16:48
Várhatólag a közeljövőben elkezdődik Magyarország és Szerbia részvételével a Déli Áramlat projekt műszaki részleteinek kidolgozása, s utána át lehet térni a kapacitások tényleges kiépítésére - jelentette ki kedden Dmitrij Medvegyev, Oroszország első miniszterelnök-helyettese, a Gazprom gázipari óriáscég elnöke. Magyarország gázellátásáról írt blogjában Gyurcsány Ferenc kormányfő is.

Dmitrij Medvegyev, az államfői poszt várományosa hangsúlyozta orosz újságírók előtt, hogy "rövid budapesti és belgrádi látogatásának eredményeként Közép-Európa két kulcsfontosságú országa csatlakozott a projekthez (a Déli Áramlat elnevezésű gázvezeték építéséhez), ... s ez teljesen életképessé teszi a tervet".

"Szenzációs megállapodásnak" nevezte Valerij Draganov, az orosz állami duma energetikai bizottságának elnökhelyettese a Moszkva és Budapest közötti hétfői egyezséget, amelynek értelmében Magyarország csatlakozik a Déli Áramlat gázvezetékhez.

"Ez nagy siker Oroszországnak, de még nagyobb Magyarországnak, hiszen a Déli Áramlathoz való csatlakozása azt jelenti, hogy már nem csak fogyasztója az orosz gáznak", ... hanem egyúttal növekvő szerepet játszik Közép- és Dél-Európa energetikai biztonságának szavatolásában is" - mondta az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A kérdéssel Gyurcsány Ferenc is foglalkozott blogjában. Szerinte abban az esetben lenne igaz az az ellenzéki állítás, hogy Magyarország a Déli Áramlat okán szembefordul Európával, ha Németországot, Ausztriát és Olaszországot nem tekintjük európai országnak.

Magyarországnak az az érdeke, hogy megépüljön a Déli Áramlat is és a Nabucco is, azért, hogy legyen választási lehetőségünk - szögezte le Gyurcsány Ferenc, aki kiemelte: a verseny jó Magyarországnak, a kiszolgáltatottság viszont rossz.

A kormányfő sikernek tartja, hogy elérték: a vezetéket építő és működtető magyarországi vállalatban Oroszországnak ne legyen többsége, ötven-ötven százalékos legyen a tulajdoni arány, és ne külföldi, hanem magyar joghatóság alá rendeljék, azaz magyar cégbírósággal jegyeztessék be, a létrejövő céget.

Ennek a vállalatnak a fele magyar állami tulajdonban lesz, nem engedjük át magáncégnek azért, mert ez kulcsfontosságú stratégiai befektetés - közölte.

A Fidesz kezdeményezte, hogy a parlament rendkívüli ülésen tárgyalja meg azt a határozati javaslatot, amelyben felkérik a kormányt, még a megállapodás aláírása előtt teljes körűen számoljon be az Oroszországgal és Gazprommal folytatott tárgyalásokról, a Déli áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről és működtetéséről, valamint arról, a beruházásnak milyen hatásai vannak a közös uniós energiapolitikára, illetve a tervezett Nabbucco-gázvezetékre.

A rendkívüli ülés összehívásáról szerda délelőtt dönt a házbizottság.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter a megállapodásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást