Az eredmények a legpesszimistább előrejelzéseket is alulmúlták

Infostart
2008. február 26. 05:50
A legpesszimistább előrejelzéseknél is kevesebb tőke áramlott a hazai kis- és közepes vállalkozásokba az elmúlt években - mondta az InfoRádióban Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Az évi 100 millió forintnál magasabb árbevétellel rendelkező kis- és közepes vállalkozásoknak mindössze 0,6 százalékánál hajtottak végre tőkeemelést 2006-ban - mondta az InfoRádióban Zoltán Csaba. Azaz a több mint 36 ezer vállalkozás közül 219-ben.

A 219 eset között mindössze 35 olyan volt, amelynek során a tőke egy tulajdonostól független pénzügyi befektetőtől eredt. Elmondta azt is: a szektor vállalkozásaiba 575 millió forint friss tőke érkezett.

Az alacsony számnak pozitív okai is lehetnek. Például az, hogy a bankok sokkal könnyebben adnak hitelt a vállalkozásoknak, így azok nem igényelnek tőkebefektetést. Emellett vissza nem térítendő uniós támogatásokból is hozzájuthatnak forrásokhoz.

A tőkeáramlást azonban a befektetők félelmei is visszafogják. Kockázatosnak tartják a szektort, mert a sok esetben családi vállalkozásként működő cégek pénzügyi elszámolása gyakran átláthatatlan. Emellett néhány terméktípussal, kevés vevőre koncentrálnak, így egy piaci változás jelentősen megrendítheti pozíciójukat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást