Bankszövetség: Nem hárítható át a pluszköltség a lakosságra

Infostart
2008. február 24. 15:09
Valamivel jobban sikerült a tavalyi év a vártnál, de a bankszektor így is csak mérsékelt növekedéssel zárta 2007-et - mondta el a Magyar Bankszövetség elnöke az InfoRádióban.

Erdei Tamás úgy fogalmazott: a tavalyi esztendő kicsit jobban sikerült, mint ahogyan ő személyesen várta, mivel a lakossági hiteleknél nem történt meg az a megtorpanás, amivel számoltak.

A szakember szerint ugyanakkor ellentmondásos a kép, mert a vállalati hitelezésben nem maradt meg a dinamika, a hiteligény visszafogottabbá vált, valamint növekedtek a kockázatok a kis- és középvállalati szektorban.

A bankrendszer eredményessége egy kissé csökkent a korábbi évekhez képest, és növekedtek a kockázatok, 2007-ben a magyar bankrendszer a korábbinál sokkal nagyobb céltartalékszintet képezett - értékelt a bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás úgy véli, hogy a bankrendszer jövedelmezősége idén tovább csökken. Ennek egyik oka a magyarországi keresletcsökkenés, a másik, hogy az amerikai jelzálogpiaci válság miatt növekedtek a refinanszírozási költségek, az emelkedő hitelköltségek pedig visszafogják a hiteligényeket.

Kérdésre válaszolva az MKB elnök-vezérigazgatója elmondta: a pluszköltségeket természetesen megpróbálják áthárítani az ügyfelekre, de a lakossági piacon nincsenek meg ennek feltételei, mert a verseny nagyon éles.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást