Újabb benzináremelés várható

Infostart
2008. február 21. 14:48
A szerdai után a jövő héten is várható a benzinárak emelkedése, ha beválik az elemzői jóslat, amely szerint akár az OPEC március eleji üléséig tartósan a 100 dollár körüli szinten marad az olaj világpiaci ára - mondta az InfoRádiónak a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A jövő héten újra emelkedhet a benzin és a gázolaj ára, ha az olajé a világpiacon a jelenlegi, 100 dollár körüli szinten marad - mondta az InfoRádiónak a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Erdősi Csaba közölte: az Egyesül Államok energiaügynökségének prognózisa szerint a napi fogyasztás egymillió hordóval fog emelkedni, ennek fő oka, hogy India és Kína olajimportja 2030-ig megnégyszereződik.

Az elemzők arra számítanak, hogy az Egyesült Államok nyersolaj- és feldolgozott olajtermék-tartalékai is növekednek, ez kis megnyugvást hozhat az olajpiacon - tette hozzá a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A spekulációnak és a félelmeknek komoly szerepük van az olaj árának alakításában - mondta Erdősi Csaba, hozzáfűzve: Magyarország egy-egy hét késéssel követi a világpiaci fordulatokat.

Hirtelen áremelkedésnél vagy -csökkenésnél a hazai piaci szereplők igyekeznek megvárni, hogy kiderüljön: a hatás tartós-e vagy csak átmeneti, és ennek függvényében csúsztatják a kiskereskedelmi árak alakítását - tette hozzá a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást