Az év második felétől többet vásárolunk majd

Infostart
2008. február 21. 19:15
A GfK Hungária Piackutató Intézet szerint 2008 második felében élénkülés várható a magyarországi kiskereskedelemben, azután, hogy tavaly reálértékben csökkentek a háztartások napi fogyasztási cikk-költései. A Gfk által készített tanulmány szerint a kiskereskedelmet érintő, 2007 eleji pesszimista várakozások indokoltnak bizonyultak.

Igazolták az eredmények a tavaly év eleji borúlátó várakozásokat - mondta az InfoRádiónak a GfK Hungária Piackutató Intézet szakértője, hozzátéve: a 2007-es, 8 százalékos inflációs rátánál alacsonyabb mértékben fejlődött a magyar háztartások költése, vagyis relatív csökkenés következett be a háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiban.

Kovács Krisztina közölte: a 2008-ra prognosztizált gyorsuló gazdasági növekedés, valamint - a becslések szerint - 5 százalékra mérséklődő infláció miatt az év második felében a magyarországi kiskereskedelemben újra élénkülés várható.

A független kisboltok és -láncok a teljes fogyasztás 29 százalékát adták tavaly, ez 2006-hoz képest egy százalékponttal csökkent - tette hozzá a szakértő.

Növekedett ugyanakkor a modern kereskedelmi csatornák súlya: legnagyobb mértékben a hipermarketeké és a diszkontoké. E kettő együttesen a háztartások napi fogyasztási cikk költésének 43 százalékát tették ki, ez 2006-hoz képest 2 százalékpontos növekedést jelentett - mondta Kovács Krisztina.

A kártyás fizetések aránya a vásárlások számát tekintve még mindig alacsony Magyarországon, tavaly 6 százaléknyi volt, egyértelmű azonban a növekedés, hiszen az arányszám 2004-hez képest megduplázódott - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet munkatársa.

A vásárlások értékének 15 százalékát tették ki a kártyás fizetési mód: a magyarok tehát a nagyobb összegek kifizetéséhez használják a bankkártyájukat - fűzte hozzá Kovács Krisztina.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást