Vásárolni, nem megtakarítani akar a magyar

Infostart
2008. február 19. 17:01
A Cetelem csoport és a GfK felmérése szerint a magyarok erre az évre nem terveznek megtakarítást, inkább költeni szeretnének. A Magyar Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a személyi kölcsönök és a hitelkártyák piacán várnak növekedést 2008-ban.

Jelentősen nőtt a hitelállomány 2007-ben, ezeket azonban nem csupán fogyasztásra használták fel - mondta az InfoRádiónak a Magyar Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója, aki szerint a jelzálogalapú, szabad felhasználású hitelek egy részét vállalkozási célból vették fel.

Lendvai János közölte: csökkent az áruhitelezés, ugyanakkor növekedett a folyószámlahitel és a hitelkártya használata. Ez arra utal, hogy az emberek folyó pénzügyi problémáikat ilyen kölcsönökkel hidalták át.

Körülbelül 60 százalékkal kisebb Magyarországon az egy háztartásra jutó hitelállomány - jelenleg 2.500 euró -, mint Belgiumban, ahol Nyugat-Európában a legalacsonyabb ennek szintje, ugyanakkor 25-30 százalékkal magasabb, mint a cseh, a lengyel vagy a szlovák - magyarázta a Magyar Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója

Ez összefügg azzal is, hogy növekedett az eladósodottság: a háztartások a rendelkezésre álló jövedelmük 18-20 százalékát törlesztésre költik. Ez alacsonyabb a nyugat-európai szintnél, de a bevételek sem érik el azt - tette hozzá Lendvai János.

Vásárolni, nem megtakarítani akarunk

A Cetelem csoport és a GfK felmérése során megkérdezettek több mint 70 százaléka szeretné a költéseit, míg csak 10 százaléka a megtakarításait növelni - közölte Lendvai János, hozzáfűzve: amikor az egyes termékcsoportokra kérdeztek rá, a vásárlási szándék sokkal visszafogottabb volt.

Ebből a szempontból a magyar vásárlási szándék minden egyes piacon alacsonyabb, mint az európai átlag - tette hozzá a Magyar Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója.

Lendvai János arra számít, hogy a Magyar Cetelem Bank idén ismét a hitelkártyák és a személyi kölcsönök területén lesz nagyobb növekedés. Az áruhitel is sikeres lehet a nyáron, hiszen labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia miatt ebben az időszakban többen vesznek majd televíziót, videót - tette hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást