Csökkent a Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége tavaly

InfoRádió / MTI
2008. február 12. 10:49
Egyharmadával csökkent a Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 2007-ben az előző évihez képest.

A cég nyeresége konszolidáltan 33,8 százalékkal csökkent, 34,04 milliárd forintra, a nem konszolidált adózott profitja pedig 27,7 százalékkal 35,85 milliárd forintra mérséklődött - jelentette a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti gyorsjelentésben.

A konszolidált árbevétel 6,9 százalékkal 223,77 milliárd forintra nőtt, míg a 171,17 milliárd forint nem konszolidált árbevétel azonos volt az előző évivel.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS - a saját részvények számának súlyozott átlagával korrigálva) a konszolidált eredmény alapján 1.795 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2.751 forinttal. A nem konszolidált profitból számolva az EPS 2.662 forintról 1.924 forintra mérséklődött.

A negyedik negyedévben a Richter nem konszolidáltan 10,38 milliárd forint adózott profitot könyvelt el, 37,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A negyedik negyedévi nyereség meghaladta a portfolio.hu által megkérdezett elemzők 9,63 milliárd forintos várakozását.

A Richter Gedeon Nyrt. 2008-ban a belföldi értékesítésben - a 2007. évi 14 százalékos visszaesés után - öt százalék körüli árbevétel csökkenéssel számol - mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A társaság a legnagyobb exportpiacán, a FÁK-országokban dollárban 10 százalékos, az Európai Unióban euróban szintén 10 százalékos, az Egyesült Államokban öt százalék körüli árbevétel növekedését tervez - közölte.

A belföldi piacon a bevételcsökkenés elsősorban az árcsökkentés eredménye lesz - magyarázta a vezérigazgató.

Bogsch Erik korainak ítélte megbecsülni a gyengülő forint árfolyamának hatását a társaság 2008. évi tevékenységére.

Kiugróan jó export-teljesítményt mutatott fel 2007-ben a Richter Gedeon Nyrt. - mondta a cég vezérigazgatója az InfoRádióban. Bogsch Erik szerint ez tudta ellensúlyozni a hazai kedvezőtlen környezetet.

A cég különösen jó eredményeket ért el az Egyesült Államokban, de a FÁK-országokban is jó eredményeket értek el. Ezekben az államokban ráadásul áttértek az euró-elszámolásra, így csökkent a Richter kitettsége a dollárral szemben.

Elmondta azt is: a tervek szerint idén is növelik a kutatásra fordítandó kiadásukat, tavaly 17 milliárd forintot költöttek erre.

A vezérigazgató a gyógyszerpiaci megszorítások miatt korábban bejelentett beruházás-visszafogással kapcsolatban kiemelte: az anyacégnél a 2006. évi beruházásokhoz képest 2007-ben közel 10 milliárd forinttal kevesebbet, 17,6 milliárd forintot költöttek ilyen célra, de 2008-ban ennek összege nem éri el az amortizáció értékét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást