Tovább egyeztet a Gazprom és Ukrajna a gázról

InfoRádió / MTI
2008. február 11. 13:30
Folytatják az egyeztetéseket az orosz-ukrán gázvita rendezéséről. Az orosz Gazprom jelezte: ha nem sikerül megállapodni, akkor kedden - közép-európai idő szerint 9 órakor - leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítások egy részét.

Tovább egyeztetnek a Gazprom és Ukrajna a kelet-európai országba irányuló gázszállítások vitás pontjairól. Az orosz energiaipari vállalat közölte: ha nem sikerült megállapodniuk, akkor kedden reggel leállítja szállításai egy részét.

Vasárnap az ukrán miniszterelnök első helyettese azt mondta: Kijev hajlandó kifizetni a Gazpromnak másfél milliárd dolláros adósságát, ha az ukrán Naftogaz közvetlenül az orosz cégtől, a közvetítők kizárásával vásárolhatja meg a földgázt.

Julia Timosenko ukrán kormányfő szerint a közvetítő cégek miatt növekszik a gáz ára, és kifogásolta azt is, hogy a drágulás ellenére nem emelték az ukrán területen átszállított orosz gáz tranzitdíját.

Két éve, 2006 elején rövid időre leállt az Európai Unióba Ukrajnán keresztül eljutó gáz továbbítása az akkori orosz-ukrán gázvita miatt.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője Veres János pénzügyminiszternek pénteken Moszkvában azt mondta: a magyarországi gázszállításokat nem befolyásolja az újabb konfliktus.