Dinamikusan bővült a lízingpiac

Infostart
2008. január 31. 20:41
Tavaly 16 százalékos bővülést ért el a lízingpiac - monda a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor hozzátette: az összkihelyezések arányát tekintve jelentős növekedést ért el az ingatlanpiac, az új autók értékesítésénél azonban csökkenést tapasztaltak.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatainak kihelyezése 2007-ben 16 százalékkal bővült, a lízingtársaságok több mint 1.200 milliárd forintot helyeztek ki, ezzel a teljes finanszírozott portfolió 2.000 milliárd forint fölé emelkedett - mondta a szervezet főtitkára.

Lévai Gábor hozzátette: a kihelyezés mértéke az ingatlanlízing területén jelentősen nőtt, ennek súlya a teljes portfólióban 10 százalékról 15-ra emelkedett.

Csökkent ugyanakkor az autófinanszírozás mértéke: míg két évvel ezelőtt ez a lízingforma a lakossági területen 60, addig mostanra már csak 50 százalékát teszi ki a teljes portfóliónak - közölte a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Az idei évre három célt tűzött ki a Magyar Lízingszövetség. Az egyik a lízingverseny semlegességének megteremtése, amelynek érdekében adó- és uniós támogatásokban meglévő hátrányokat kell megszüntetni - mondta a főtitkár.

Ugyancsak fontos a kockázatok csökkentése a lízingcsalások és a kockázatos konstrukciók visszaszorításával - mondta Lévai Gábor, majd hozzáfűzte: cél még a szabályozói környezet stabilizálása, többek között a lízing Polgári törvénykönyvbe foglalásával.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást