eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Közgazdász életműdíjat kapott Kornai János

Közgazdász életműdíjat kapott 80. születésnapja alkalmából Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász. A számtalan külföldi egyetem vendégprofesszorát és több ország tudományos akadémiájának tagját a Magyar Közgazdasági Társaság ünnepi ülésén köszöntötték tudóstársai. Kornai János előadásában elmondta, a kapitalista rendszer termeli ki az újításokat, amit a szocializmusban bíráltak, vívmányait mégis használták.

A 80. születésnapját múlt hétfőn betöltött Kornai János a megszámlálhatatlan tudományos elismerése mellé kedden Közgazdász életműdíjat is kapott a Magyar Közgazdasági Társaság ünnepi ülésén.

A Széchenyi díjas közgazdászprofesszor nemzetközi elismertségét jelzi, hogy tagja az amerikai, a svéd, a brit és a finn tudományos akadémiának, és több rangos egyetem vendégelőadója is volt. Jelenleg a Harvard Egyetem vendégprofesszora és a Collegium Budapest vezető kutatója.

Kornai János az ünnepi előadásában annak a kapitalista rendszernek a jellemzőiről beszélt, amit ugyan követendő példának tart, de hibáit is elismeri. Több mint 40 technikai eszközt sorolt fel a hűtőszekrénytől kezdve a számítógépen és az interneten keresztül a mobiltelefonig, amelyek a mindennapi életben használatosak, és szerinte bizonyítottan a kapitalista rendszer vívmányai.

"A rendszerváltás azt jelenti, hogy elhagytuk azt a szocialista rendszert, ami fél évszázad alatt nem volt képes egyet sem megalkotni az életet átalakító civil újításokból, és legfeljebb nagy késleltetésekkel kullogva lemásolta azokat. És most beléptünk abba a kapitalista rendszerbe, ami valamennyit létrehozta" - hangsúlyozta.

Kornai János kiemelte, a kapitalista rendszer természetes velejárója a munkanélküliség. A professzor szerint irreális teljes foglalkoztatottság mellett érvelni kapitalista államberendezkedés mellett.

Kornai János már az ötvenes években bírálta a szocialista rendszer velejáróit, köztük a túlzott központosítást. Legismertebb művével, az 1980-ban megjelent A hiánnyal az azóta is világszerte használatos puha költségvetési korlát fogalmát vezette be a köztudatba. A közgazdászt kedden több száz pályatársa, köztük a gazdasági és a politikai élet vezetői köszöntötték.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×