eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még az Egyesült Államokban sem látják az alagút végét

Akár 400 milliárd dollár is lehet az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság miatti veszteség - mondta a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója. Varga Eszter az InfoRádióban hozzátette: a rossz jelzáloghitelek bedőlési csúcsa 2008-ra várható az Egyesült Államokban, a válság hatását pedig már a lakosság is érzi.

Az amerikai lakosság már csökkentette a fogyasztását és a munkanélküliség is emelkedett a másodlagos jelzálogpiaci válság következtében - mondta az InfoRádióban a Central European Credit vezérigazgatója.

A válság oka 2001-től eredeztethető, ekkor ugyanis az alacsony kamatszintnek köszönhetően a lakosság jelentős ingatlanvásárlásba kezdett, az emberek már nemcsak a saját igényeik kielégítésére vásároltak házakat, hanem befektetési céllal is.

Varga Eszter hozzátette: ennek köszönhetően az ingatlanárak 10-15 százalékkal emelkedtek, aminek hatására a bankok és a hiteleket finanszírozó befektetők felbátorodtak. A pénzintézetek a növekvő versenyben egyre nagyobb kockázatot vállaltak: már önrész és adósságvizsgálat nélkül is adtak hiteleket a lakásokra vagy a házakra.

Mindezek fedezetére értékpapírokat bocsátottak ki, sok befektető pedig már nem is az ingatlanokban, hanem ezekben a másodlagos papírokban látott lehetőséget.

2006-ban azonban emelkedtek a kamatok. Ennek eredményeként megcsappantak az ingatlanbefektetések, a már felvett hitelek törlesztő részletei pedig emelkedtek. Az ingatlanárak esni kezdtek, az úgynevezett rossz hitelek pedig elkezdtek bedőlni.

A piac ekkor ismerte fel, hogy igen kockázatos volt az önerő megléte és a fizetőképesség vizsgálata nélkül kiadni a hiteleket. Az árcsökkenés miatt ugyanis ezeket gyakran még a ház ára sem fedezte.

Mindez hatalmas piaci bizalmatlanságot okozott. Ennek következtében a bankok visszafogták hitelezésüket, ami tovább növelte a válságot. Ez már érezteti hatását az egész amerikai gazdaságban: a lakosság visszafogta a fogyasztást, a munkanélküliség pedig emelkedett az Egyesült Államokban. A befektetési kedv csökkenése pedig az egész világon érzékelhető.

Varga Eszter szavai szerint az amerikai központi bank most a válság feloldása érdekében kamatcsökkentéssel hatalmas pénzt pumpál a gazdaságba. Azt pedig még senki nem tudja, hogy átmeneti válságra lehet számítani vagy elhúzódó recesszióra.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×