eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Szökésben van az ezermilliárdot bukó bróker

Egyelőre senki sem tudja, hol tartózkodik a Societe General francia bank kirúgott brókere, Jerome Kerviel, aki a hatáskörét jócskán túllépő határidős ügyletekkel 4,9 milliárd eurós (mintegy 1260 milliárd forint) kárt okozott a munkaadójának.

Bár a vizsgálat még tart, a jelek szerint a 31 éves bróker szabálytalan ügyleteivel lenullázta Franciaország második legnagyobb bankjának éves nyereségét. A család nagyságrendje jóval meghaladja Nick Leeson esetét, aki 1995-ben csődbe taszította a Barings Bankot, vagyis Jerome Kerviel joggal pályázhat a minden idők legnagyobb pénzügyi csalója címre.

A hírek szerint a férfi szombaton főnökei előtt elismerte, hogy sorozatosan a számára engedélyezett nagyságrendnél jóval nagyobb összegeket mozgatott meg, ám csütörtök este a pénzintézet már nem tudta megmondani, hol van az elbocsátott alkalmazottjuk.

Mivel a Societe Generale csak jóval a botrány kirobbanása után értesítette a rendőrséget, Jerome Kerviel megtarthatta útlevelét, vagyis mostanra gond nélkül elhagyhatta Franciaországot.

A bank egy hete ismerte fel a szabálytalan ügyleteket, amelyek önmagukban is legalább 1,7 milliárd euró veszteséget okoztak, a botrány nyomán azonban zuhanni kezdett a pénzintézet részvényeinek árfolyama, ami a jelenleg becsült 4,9 milliárd euróra hizlalta a veszteséget.

Nemzetközi pénzügyi elemzők egyébként úgy vélik, hogy a Societe Generale a volt brókere által kötött ügyletek gyors lebontásával hozzájárult a hét eleji tőzsdei összeomláshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×