eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsány: "Radikálisan szakítanunk kell"

A magyar miniszterelnök a Neue Zürcher Zeitung című konzervatív svájci napilap pénteki számában azt mondta: az amerikai hitelválság miatt az európai növekedés idén 0,8 százalékponttal visszaesik a tavalyihoz képest. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarországnak meg kell változnia, igazodnia kell az európai és a globális verseny kihívásaihoz.

A magyar kormányfő a svájci Neue Zürcher Zeitung című konzervatív lapnak adott interjúban az amerikai hitelválság következményeire vonatkozó kérdésre kijelentette: abból indul ki, hogy a növekedés lanyhulni fog ugyan, de reméli, hogy Európa el tudja kerülni a recessziót.

"Magyarországon azzal számolunk, hogy az európai növekedés (a lap szombaton korrigálta az interjút, az eredetiben ugyanis tévesen a magyar növekedésre vonatkozott a kijelentés - a szerk.) 2007-hez képest 0,8 százalékponttal esik vissza. A másodlagos jelzálogpiaci válságból adódó közvetlen kihatásokat azonban nem várok" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő elismerte, hogy az általa bevezetett reformprogram népszerűtlen, de a lépéseket szükségesnek nevezte. "Magyarországnak meg kell változnia, igazodnia kell az európai és a globális verseny kihívásaihoz. Radikálisan szakítanunk kell a múlt gazdaságpolitikájával, amely a növekvő állami kiadásokon nyugodott. Ez kellemetlen. De ha polgáraink felismerik, hogy Magyarország nem áll egyedül, és mások is szembesülnek ezekkel a problémákkal, akkor talán könnyebben el tudják fogadni, hogy reformjaink valóban elengedhetetlenek" - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hatékonynak és tisztességesnek nevezte a piacot. "Ezt el kell fogadnunk, egyidejűleg gondoskodnunk kell arról, hogy legyenek kiegyensúlyozó erők, mert a társadalom nem piacként működik" - tette hozzá.

"A Fidesz jelentősen nagyobb felelősséget akar az államra átruházni, mint mi, és inkább elszigetelné Magyarországot. Mi hiszünk a magánkezdeményezésben, és meg vagyunk győződve arról, hogy egy olyan kis gazdaság, mint a miénk, csak a piacnyitás révén lesz versenyképes" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz által kezdeményezett népszavazást, illetve annak sikere esetén az esetleges lemondását firtató kérdésre válaszolva azt mondta, az "kormányzási tevékenységemre nem lesz befolyással".

A társadalom mély megosztottságára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy talán ez a legfontosabb, "amivel foglalkoznunk kell". Demokratikus intézményeket kiépíteni nagyon egyszerű, de a mentális beállítottságot megváltoztatni hihetetlenül nehéz - vélekedett.

"Túl sokan úgy tekintenek a politikai rendszerre, mint kiengesztelhetetlen ellenfelek harcára, főképpen a szélsőjobb oldalon. Nem azt mondom, hogy nem követtünk el hibákat. De senkivel szemben sem érzek neheztelést" - jelentette ki a miniszterelnök.

Arra, hogy mi vitte rá az irányváltásra, hiszen már 2006 előtt is tagja volt az akkori bőkezű kiadáspolitikát folytató kormánynak, a miniszterelnök kijelentette, hogy hosszú időn át a szocialista párt nagyon hagyományos vonalát képviselték, amely szubvenciókban, jóléti programokban és a struktúra állami költségen való fenntartásában öltött testet. Õ ezt a politikát vette át elődjétől a 2006-os választások előtt másfél évvel. A második, négyéves kormányzási időszakra tekintve azonban felismerte, hogy radikális reformok nélkül Magyarország el fogja veszíteni erősségeit és rangját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×