Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Soros: Teljesen új korszak következik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Soros György szerint az amerikai gazdaság problémái miatt a dollár egyre inkább elveszíti az eddigi kivételezett szerepét a világ tartalékvalutái között. Az üzletember úgy véli, hogy a mostani amerikai krízis egy hatvan éves időszak lezárását jelenti.

A magyar származású amerikai befektető a davosi világgazdasági fórumon kifejtette: az amerikai másodlagos jelzálogpiac válsága miatt - amely átterjedt az egész amerikai pénzügyi szektorra - a világ egyre kevésbé hajlik arra, hogy a korábbi hat évtizedhez hasonlóan dollárban tartsa a megtakarítását, egyre nő az ellenszenv a zöldhasúval szemben.

Soros György - aki a hét elején arra figyelmeztetett, hogy a második világháború óta a mostani lesz a legnagyobb világgazdasági válság a világon - kiemelte: a krízis egyben világgazdasági átrendeződéshez vezet, India és Kína a korábbinál nagyobb szerephez jut.

Az üzletember megismételte, hogy nagyon nehéz lesz elkerülni az amerikai recessziót, és úgyanígy vélekedett a brit gazdaság kilátásairól is. Ezzel nyilván nem emelte népszerűségét az Egyesült Királyságban, ahol azóta övezi erős ellenszenv, hogy 1992-ben a font gyengülésére spekulált, ami be is következett, mintegy 1 milliárd dolláros hasznot hozva Soros Györgynek - a mainál lényegesen erősebb dollár mellett.

A befektető előrejelzéseit különös figyelemmel követik ezen a héten, amikor - legalábbis hétfőtől szerdáig - jelentősen estek a világ tőzsdéi, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED jelentős, 75 bázispontos kamatvágásra kényszerült, és sokan tartanak egy, az egész világra kiterjedő gazdasági válságtól.