eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány harciasan szembeszállt saját ötletével

Árnyalta korábbi nyilatkozatát a magyar miniszterelnök, aki szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy az élelmiszerárak megugrása lehetőséget ad az Európai Unió agrártámogatási rendszerének átalakítására. A nagy visszahngot kiváltó szavait Gyurcsány Ferenc csütörtökön azzal toldotta meg, hogy a változtatás csak 2013 után képzelhető el.

A miniszterelnök a davosi fórum egyik panelbeszélgetésén fejtette ki, hogy az élelmiszerárak megugrása lehetőséget ad az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálatára és átalakítására, mert magas élelmiszerpiaci árak esetén a gazdák kevésbé vannak ráutalva a támogatásra.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: az agrártámogatási rendszerből esetleg felszabaduló összegek az oktatásra, a kutatásra és fejlesztésre, a versenyképesség javítására fordíthatók.

A kormányfő szavai jelentős feltűnést keltettek nemzetközi szinten, a Párizsban megjelenő angol nyelvű lap, az International Herald Tribune úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnök új frontot nyitott az európai gazdáknak juttatott évi 56 milliárd eurós uniós támogatásokért folytatott csatában, amely az EU egyik "szent tehenét" érinti.

Magyarországon ennél jóval erőteljesebb volt a reakció, az ellenzék megdöbbenésének adott hangot, a Magosz elnöke szerint a felvetés is azt mutatja, hogy a miniszterelnöknek fogalma sincs az EU agrártámogatási rendszeréről, de több szocialista szakpolitikus és Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter sem értett vele egyet, hangsúlyozva: 2013-ig nem szabad hozzányúlni a támogatási rendszerhez.

Váltás csak később

Gyurcsány Ferenc talán az utóbbi hangokat meghallva csütörtökön árnyalta szerdai véleményét, amikor Davosból nyilatkozva a távirati irodának azt mondta: a mezőgazdasági támogatáspolitika nem igazodhat az éves változásokhoz, 2013-ig érvényben kell hagyni, az árak változásától függetlenül. (2013 azért kiemelt dátum, mert akkor ér véget az EU jelenlegi költségvetési időszaka.)

A kormányfő harcias hangot ütött meg saját elképzelésével szemben, hangsúlyozva: "ellenállnánk, hogy beavatkozzon az unió a támogatásokba, csak azért, mert jók az árak".

A miniszterelnök ugyanakkor megmaradt szerdai mondanivalójának magvánál, amikor a nagyobb világgazdasági kereslettel összefüggésben arról beszélt, hogy nem visszafogni, hanem ösztönözni kell a mezőgazdasági termelést, mert Magyarországnak az az érdeke, hogy a gazdák a piacból éljenek meg.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: a mezőgazdasági politika felülvizsgálata hosszú folyamat, és fontos, hogy ebben Magyarország kezdeményezőként lépjen fel, továbbá figyelembe kell venni, hogy az áremelkedés mennyire tartós.

A kormányfő szerint olyan, rugalmas támogatási rendszerre van szükség, amely hosszú távon is biztosítja a gazdák és az agrárium magas jövedelmi szintjét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×