eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarországra hozza európai gyártóbázisát az Apollo Tyres

Az Apollo Tyres gumiabroncsgyártó vállalat európai gyártóbázisát hozza létre Magyarországon, innen kívánja ellátni a teljes európai piacot. A gyöngyösi ipari parkban létesítendő gyárban mintegy 1500 főt foglalkoztatnak majd. Az Apollo Tyres elsőként vezette be a nagy sebességre is alkalmas, belső nélküli radiál-abroncsot.

Az Apollo Tyrest több mint 30 éve alapították, jelenleg India vezető gumiabroncsgyártó vállalata. A világpiaci rangsorban a 15. helyet foglalja el. 7 gyára van Indiában és Afrikában.

A csoport abroncsgyárainak kapacitása 45 ezer darab naponta, nettó árbevétele tavaly meghaladta 1 milliárd dollárt. A vállalat elsőként vezette be a nagy sebességre is alkalmas, belső nélküli radiál-abroncsot, elsőként lépett ki Indiából tengerentúli piacra, és elsőnek lépte át az éves 1 milliárd dolláros bevételi küszöböt.

Az Egyesült Államokba, Európába, Kínába, Afrikába, a Közel-Keletre, Pakisztánba és Délkelet-Ázsiába exportál.

Az indiai cég 3 országot vizsgált meg, mint lehetséges beruházási helyszínt: Magyarország mellett, Szlovákiát és Lengyelországot. A magyarországi befektetési ügynökségtől kapott információk szerint a végső döntés meghozatalában az egyik legfontosabb szempont az infrastruktúra volt, illetve az, hogy Magyarországon van elég szakképzett munkaerő, míg például Szlovákiában nincs.

Az ITD Hungary 2007. júniusa óta áll kapcsolatban az Apollóval, közösen néztek meg és mértek fel közel 10 helyszínt Magyarországon. A végső döntés a Budapesttől 80 kilométerre fekvő Gyöngyösre esett.

A gyöngyösi ipari parkban 45 hektáros területen 2 éven belül felépítik a gyárat, és várhatóan jövő év végén már indulhat meg a személygépkocsi abroncsok gyártása.

Az Apollo a negyedik nagy Magyarországon

Magyarországon ez a negyedik gumiabroncsgyártó cég. Itt van a Michelin, a Bridgestone, és tavaly óta a dél-koreai Hankook - szakértők szerint minden bizonnyal ez is latba esett az ország kiválasztásakor.

Az eddigi információk szerint az Apollo Tyrest 7 milliárd forinttal támogatja a kormány, az egy főre jutó támogatás ezzel együtt egyharmaddal kevesebb, mint a Hankooké volt.

Gyöngyös tetemes haszonra számít

Az elképzelések szerint áprilisban lerakják a gyár alapkövét, az üzem kezdetben 900, majd 1500 embernek ad munkát, az ígéret szerint többségében magyaroknak. A gyártási kapacitás a tervek szerint eleinte 7 millió darab gumiabroncs lesz, amelyeket személyautókra illetve terepjárókra szánnak.

A gyöngyösi polgármester úgy nyilatkozott: a városnak 65 millió forintos bevételt jelent az üzem megépítéséhez szükséges 45 hektáros terület értékesítése, illetve ezenkívül tetemes iparűzési adó bevétellel is számolnak.

A gyöngyösi ipari parkban eddig 9 cég telepedett le, amelyek együttesen 350 embert foglalkoztatnak, vagyis az indiai cég letelepedése nagyságrendi változást jelent, ráadásul várható a céget követő beszállítók megjelenése is a környéken.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×