Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csaknem öt százalékkal csökkent a reálkereset

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8 százalékos növekedése mellett - 4,7 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A tavalyi év első 11 hónapjában a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,3 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.
A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-novemberben átlagosan 2 millió 765 ezer volt.

Tavaly az első tíz hónapban a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg a 2006 január-októberit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,1 százalékos növekedése mellett - 5,2 százalékkal csökkent.

A nemzetgazdaságban 2006 január-októberben a bruttó átlagkereset 7,9 százalékkal, a nettó 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,4 százalékos emelkedése mellett - 4,3 százalékkal nőtt.

Fidesz: indokolatlan sarcolások


A Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikáját az indokolatlan sarcolások, a folyamatos adó- és járulékemelés, a gazdaság lefojtása jellemzi.

Az elmúlt évben a tömeges elbocsátások miatt kevesebben voltak alkalmazásban, mint egy évvel korábban. A legtöbb munkavállalót az egészségügy és az oktatás területéről, valamint a közigazgatásból bocsátották el - írta Babák Mihály parlamenti képviselő.