Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befektetési céllal veszik meg a lakások 13 százalékát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százból tizenhárom lakást befektetési céllal vásárolnak meg a vevők, állapítja meg az Elephant Holding elemzése, amely 500 lakásos minta alapján készült.

Az MTI rendelkezésére bocsátott tanulmány szerint a befektetési céllal lakást vásárlók több csoportra oszthatók. Az elsőbe azok a családok tartoznak, akik nem is igazi befektetők, nem profitra törekszenek, hanem a gyermekük önálló életét akarják megkönnyíteni a lakással.

Úgy vélik, hogy olcsóbb most megvásárolni azt, mint az árát valamilyen biztonságos befektetésbe tartva, későbbre halasztani a vásárlást. Az utóbbi 5-10 év lakásárainak emelkedése ezt támasztja alá.

Az ebbe a csoportba tartozók elsősorban új lakást keresnek. Ehhez alacsony önerő is elég, nem kell illetéket fizetni, és a lakás 15-20 év múlva is jó állapotban lesz még.

A pénzügyi befektetők célja viszont a profitszerzés. Ezt úgy érik el, hogy a tervezőasztalról vásárolnak lakást, majd amikor elkészül, 15-35 százalékos árnövekedéssel adják tovább. Õk azok, akik a nagy áremelkedéssel kecsegtető projektekben több lakást is vásárolnak.

Végül a külföldi befektetők alacsony kockázat mellett akarnak biztos hozamhoz jutni. Ehhez olyan területen kell lakást vásárolniuk, ahol biztos az áremelkedés. Ilyen hely Budapest belvárosa, de a repülőtérhez közeli és az M0 autópálya menti területek is.