eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Befektetési céllal veszik meg a lakások 13 százalékát

Százból tizenhárom lakást befektetési céllal vásárolnak meg a vevők, állapítja meg az Elephant Holding elemzése, amely 500 lakásos minta alapján készült.

Az MTI rendelkezésére bocsátott tanulmány szerint a befektetési céllal lakást vásárlók több csoportra oszthatók. Az elsőbe azok a családok tartoznak, akik nem is igazi befektetők, nem profitra törekszenek, hanem a gyermekük önálló életét akarják megkönnyíteni a lakással.

Úgy vélik, hogy olcsóbb most megvásárolni azt, mint az árát valamilyen biztonságos befektetésbe tartva, későbbre halasztani a vásárlást. Az utóbbi 5-10 év lakásárainak emelkedése ezt támasztja alá.

Az ebbe a csoportba tartozók elsősorban új lakást keresnek. Ehhez alacsony önerő is elég, nem kell illetéket fizetni, és a lakás 15-20 év múlva is jó állapotban lesz még.

A pénzügyi befektetők célja viszont a profitszerzés. Ezt úgy érik el, hogy a tervezőasztalról vásárolnak lakást, majd amikor elkészül, 15-35 százalékos árnövekedéssel adják tovább. Õk azok, akik a nagy áremelkedéssel kecsegtető projektekben több lakást is vásárolnak.

Végül a külföldi befektetők alacsony kockázat mellett akarnak biztos hozamhoz jutni. Ehhez olyan területen kell lakást vásárolniuk, ahol biztos az áremelkedés. Ilyen hely Budapest belvárosa, de a repülőtérhez közeli és az M0 autópálya menti területek is.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×