Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tavaly 8 százalékos volt az infláció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly átlagosan 8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint a decemberi, 12 havi pénzromlás mértéke 7,4 százalék volt. A nyugdíjasokat érintő átlagos infláció tavaly 10,7 százalékos volt.

2007-ben a legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult, 24,6 százalékkal, és átlag felett, 11 és fél százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára is. Decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 56,4 százalékkal volt drágább a liszt, 40,2 százalékkal az étolaj, 22 százalékkal a kenyér, 21 százalékkal a tojás és 16,9 százalékkal a baromfihús.

Az elemzők 2007. évre 8 százalék körüli drágulást várnak, decemberre pedig 7,2 százalékot. Novemberben egy hónap alatt 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, és 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

2006-ban az éves átlagos infláció 3,9 százalék volt, decemberben 6,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2005 decemberében és 0,1 százalékkal nőttek 2006 novemberéhez képest.

Németh Dávid, az ING elemzője az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy már a januári inflációs adat is alacsonyabb lesz a 2007 decemberinél.

A Fidesz szerint a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt emelkedett az infláció az uniós átlag duplájára. Az ellenzéki párt úgy véli: a kabinet nem tett lépéseket a helyzet javításáért, pedig tisztában van azzal, hogy a pénzromlás a szegényeket és a nyugdíjasokat sújtja leginkább.