eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma

Víztisztítók, amelyben halak és növények végzik a "munkát"

Organica szennyvíztisztítók épülnek Szerbiában és Franciaországban. A cég vezérigazgatója elmondta: a világ egyik legnagyobb szennyvíztisztítással foglalkozó vállalatával, a francia Veoliával kötöttek licencszerződést. Az Organica szennyvíztisztító tulajdonképpen egy botanikus kert, úgynevezett élőgépes technológián alapszik.

A szerbiai Újvidéken és a franciaországi Loire völgyében épít, leginkább egy botanikus kerthez hasonlító szennyvíztisztítót a magyar Organica Zrt. licence alapján a francia Veolia, a világ egyik legnagyobb víztisztítással foglalkozó vállalata.

Kenyeres István, az Organica Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: jövőre még 10-12 hasonló tisztítót építenek.

A szennyvíztisztítók a magyar cég által kifejlesztett "élőgépek technológián" alapulnak.

Az Organica rendszerei botanikus kerthez hasonlítanak, ahol nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat, többnyire halakat is. Ezek az élőlények építik be saját szervezetükbe a szennyező anyagokat.

A két ütemben megépülő szerbiai szennyvíztisztító először 10 ezer, majd 20 ezer ember szennyvízét tisztítja meg, a franciaországi kapacitása pedig 8 ezer emberre lesz elegendő.

A vezérigazgató szerint, bár még mindig épülnek a világban gigantikus központi szennyvíztisztítók, ezek helyét fokozatosan átveszik majd a helyi tisztítási módok. A szennyvizet ott fogják tisztítani, ahol keletkezik.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×