Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Víztisztítók, amelyben halak és növények végzik a \"munkát\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Organica szennyvíztisztítók épülnek Szerbiában és Franciaországban. A cég vezérigazgatója elmondta: a világ egyik legnagyobb szennyvíztisztítással foglalkozó vállalatával, a francia Veoliával kötöttek licencszerződést. Az Organica szennyvíztisztító tulajdonképpen egy botanikus kert, úgynevezett élőgépes technológián alapszik.

A szerbiai Újvidéken és a franciaországi Loire völgyében épít, leginkább egy botanikus kerthez hasonlító szennyvíztisztítót a magyar Organica Zrt. licence alapján a francia Veolia, a világ egyik legnagyobb víztisztítással foglalkozó vállalata.

Kenyeres István, az Organica Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: jövőre még 10-12 hasonló tisztítót építenek.

A szennyvíztisztítók a magyar cég által kifejlesztett "élőgépek technológián" alapulnak.

Az Organica rendszerei botanikus kerthez hasonlítanak, ahol nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat, többnyire halakat is. Ezek az élőlények építik be saját szervezetükbe a szennyező anyagokat.

A két ütemben megépülő szerbiai szennyvíztisztító először 10 ezer, majd 20 ezer ember szennyvízét tisztítja meg, a franciaországi kapacitása pedig 8 ezer emberre lesz elegendő.

A vezérigazgató szerint, bár még mindig épülnek a világban gigantikus központi szennyvíztisztítók, ezek helyét fokozatosan átveszik majd a helyi tisztítási módok. A szennyvizet ott fogják tisztítani, ahol keletkezik.

Hanganyag: Panulin Ildikó