Elhúz a többitől a legnagyobb 50 cég

Infostart
2008. január 10. 21:50
A MOL vezeti a legnagyobb nyereséget elért 500 magyar cég listáját. A HVG összeállításából kiderül az is, hogy a felsorolt félezer cég közel egyötöde nem, vagy alig fizetett nyereségadót 2006-ban.

Az adózott eredmények alapján összeállított listát a MOL vezeti 337 milliárd 526 millió forinttal, második az OTP 187 milliárd 97 millióval, harmadik az Audi Hungária 107 milliárd 361 millió forinttal, negyedik a GE Hungary 106 milliárd 147 millió forinttal.

Ez a négy cég vezeti a legnagyobb bevételt elérő cégek listáját is, igaz, nem teljesen ebben a sorrendben.

Az is hasonló a két toplistában, hogy a cégek mintegy fele ipari vállalkozás, mindkettőben kevés viszont a kereskedelmi cég, a bankok pedig közül 30 van fenn a listán és 12 közülük - eredményesség tekintetében - az első 50-ben.

Az adatok szerint a félszáz toplistás vállalat az összes magyarországi cég adózás előtti eredménytömegének 62 százalékát teszi zsebre. Ráadásul egyre jobban elhúznak a kicsiktől: eredményességben is jobbak, igaz, az elemzés szerint ez nem annyira a nyereségből, mint inkább a kevés veszteségből adódik.

Tovább árnyalja a képet, hogy a legeredményesebb 50 vállalat árbevételét az átlagnál jobban tudta növelni, de adózás előtti eredményük elmarad a többi 450 átlagától.

A legnagyobb forgalmúak között vannak nagy veszteséggyártók is, például a MÁV, az E.on, a MALÉV, vagy az MVM Trade.

A top 500-ba tartozó cégek adózás utáni eredménye a bruttó nyereségük majdnem 90 százalékát teszi ki.

35 olyan vállalat van, amelynek adózás előtti és utáni nyeresége megegyezik, 55 olyan, amelyiknél az eltérés nem nagyobb 2 százalékpontnál.

A lista készítői megjegyzik, hogy a tavalyi összeállításban szereplő cégek közül több mint 40 azért hiányzik, mert nem szolgáltatott adatot, 73 pedig azért, mert 2006-os eredménye nem érte el a bejutási küszöböt.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást