Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befektetési tanácsadó lesz a volt brit miniszterelnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ egyik legnagyobb befektetési csoportjához, a JP Morganhez szegődött tanácsadónak Tony Blair volt brit kormányfő, írta a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint Tony Blair, aki tavaly júniusban, tíz év után köszönt le a miniszterelnöki tisztségről, részmunkaidőben végzi a JP Morgannél vállalt feladatát.

Fizetségét hivatalosan nem tették közzé, de a lapban idézett egyik New York-i fejvadász cég becslése szerint a volt kormányfő valószínűleg évi több mint egymillió dollárt kap.

Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója kijelentette: Blair "hatalmas értéket" jelent a cégnek, mivel az egész világon csak "néhány ember van, aki olyan tudással és kapcsolatrendszerrel bír, mint ő".

A brit politikus feladatai közé tartozik a politikai és stratégiai jellegű tanácsadás, valamint a megjelenés "ügyfélrendezvényeken" - írta a Financial Times.

Tony Blair a brit napilapnak azt mondta: mindig is érdekelte a kereskedelem, valamint a globalizáció hatása.

"Manapság nagyon erős a kötődés a politika és a gazdaság között a világ különböző pontjain, beleértve a felzárkózó piacokat" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Tony Blair már korábban csatlakozott a sztárszónokká lett politikusok igen jól fizetett klubjához. A Financial Times tavaly novemberben azt írta, hogy első ilyen fellépésén, egy húszperces, Kínában elmondott beszédéért 500 ezer dollárt kapott.

Tony Blairéknek szükségük is van a pénzre, hiszen London egyik legelőkelőbb negyedében, a Connaught Square-en vásároltak maguknak elegáns házat, jókora jelzálogteherrel.

A JP Morgannél vállalt állást Tony Blair washingtoni ügyvéd barátja, Robert Barnett járta ki, aki nemrég egy ötmillió fontos előleggel járó szerződést is összehozott neki készülő memoárkötetére - írta a Financial Times.

Robert Barnett elmondta: Tony Blairt leköszönése után "több mint fél tucat" pénzügyi szolgáltató cég kereste meg.

Tony Blair nem szakított a politikával sem: lemondása óta a nemzetközi közösség különleges közel-keleti megbízottjaként tevékenykedik.