eur:
394.17
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az EKB kitartott tavalyi döntése mellett

Frankfurtban az Európai Központi Bank elnöksége idei, első ülésén nem változtatott a tavaly jóváhagyott központi kamatlábon. Az értekezleten először vett részt Málta és Ciprus nemzeti bankjának elnöke, mert január elsején a két földközi-tengeri szigetországban is bevezették az eurót.

Az Európai Központi Bank elnöksége júniusban emelte 4 százalékra a központi kamatlábat. Azóta egyre komolyabb gondot okoz a nemzetközi konjunkturának a pénzpiac Amerikából begyürüzött válsága, valamint a rendkívül magas olajár, amit némileg kiegyensúlyoz az euró erős árfolyama.

Az euró dollárhoz viszonyított magas árfolyama viszont dilemma elé állítja a Központi Bank elnökségét, amihez hozzájárul még a magas infláció.

Decemberben az euróövezetben - az ezredforduló óta először - a drágulás aránya meghaladta a 3 százalékot.

Az Európai Központ Bank meggyőződése szerint a kiegyensúlyozott pénzpolitika egyik alapja az árstabilitás, amit azonban csak akkor lehet tartósan szavatolni, ha az infláció nem szökik 2 százalék fölé.

A bank élén álló Jean Claude Trichet ezért mérsékletre intette a munkavállalók érdekképviseleteit béremelés követeléseikkel összefüggésben.

Jól értesült források szerint Trichet egyelőre óvakodik a legdrasztikusabb infláció-fékező intézkedéstől, mert ha emelik a központi kamatlábat, akkor "hátba támadnák" a valutaegységbe tömörült országok akadozó konjunkturáját.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×