Az EKB kitartott tavalyi döntése mellett

Infostart
2008. január 10. 12:40
Frankfurtban az Európai Központi Bank elnöksége idei, első ülésén nem változtatott a tavaly jóváhagyott központi kamatlábon. Az értekezleten először vett részt Málta és Ciprus nemzeti bankjának elnöke, mert január elsején a két földközi-tengeri szigetországban is bevezették az eurót.

Az Európai Központi Bank elnöksége júniusban emelte 4 százalékra a központi kamatlábat. Azóta egyre komolyabb gondot okoz a nemzetközi konjunkturának a pénzpiac Amerikából begyürüzött válsága, valamint a rendkívül magas olajár, amit némileg kiegyensúlyoz az euró erős árfolyama.

Az euró dollárhoz viszonyított magas árfolyama viszont dilemma elé állítja a Központi Bank elnökségét, amihez hozzájárul még a magas infláció.

Decemberben az euróövezetben - az ezredforduló óta először - a drágulás aránya meghaladta a 3 százalékot.

Az Európai Központ Bank meggyőződése szerint a kiegyensúlyozott pénzpolitika egyik alapja az árstabilitás, amit azonban csak akkor lehet tartósan szavatolni, ha az infláció nem szökik 2 százalék fölé.

A bank élén álló Jean Claude Trichet ezért mérsékletre intette a munkavállalók érdekképviseleteit béremelés követeléseikkel összefüggésben.

Jól értesült források szerint Trichet egyelőre óvakodik a legdrasztikusabb infláció-fékező intézkedéstől, mert ha emelik a központi kamatlábat, akkor "hátba támadnák" a valutaegységbe tömörült országok akadozó konjunkturáját.

Hanganyag: Vincze András (München)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást