Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világ legolcsóbb autóját mutatta be \"az indiai Henry Ford\" - képpel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az indiai Tata Motors autógyár bemutatta a világ legolcsóbb gépkocsiját, a Nanót, amely mindössze két és félezer dollárba kerül. Az autóval a fejlődő országok piacait célozzák meg, és olyanoknak gyártják, akik eddig nem engedhették meg maguknak, hogy saját kocsijuk legyen.

Körülbelül 430 ezer forint az ára, és ahogy neve is utal rá, nem éppen egy benzinfaló monstrum a Tata Motors kiskocsija, a Nano.

Az apró járgány azonban négyajtós és öt ember fér el benne - bár az kérdés, hogy mennyire kényelmesen. A viszonylag modern kinézetű és gömbölyű Nanóból kispórolták a légkondicionálót, az elektromos ablakemelőt és a szervókormányt.

Alacsony emisszió, de mennyire környezetbarát, ha sok lesz belőle?

Várható népszerűsége azonban azt jelenti, hogy a fejlődő világ CO2-kibocsájtása miatt aggódó nyugati környezetvédők annak ellenére bírálni fogják a Nanót, hogy azt csak egy 600 köbcentis motor hajtja.

A Tata a gyártás első éveiben 250 ezer Nanót fog előállítani, de később már évi egymillió kis kocsival számol.

Az gazdaság dinamikus növekedése és az egymilliárdos lakosság miatt az "indiai Volkswagenre" nagy lesz a kereslet.

Ratan Tata: "négytagú családokat láttam egyetlen mopeden ülni"

Ratan Tata, a cég elnöke elmondta: azután kezdett el gondolkozni egy új kisautó gyártásáról, hogy sokszor látott akár négytagú családokat is egyetlen mopeden ülve közlekedni. A cégfőnök úgy látja: sikerült egy valódi népautót megalkotni, amely szerinte biztonságos, hatékony üzemanyagfelhasználású és amelynek emissziós mutatói is alacsonyak.