Németország élen jár az energia újrahasznosításában

Infostart
2008. január 9. 20:30
Németországban is jól tudják, hogy az évezred egyik legnagyobb kihívása az energiaválság megoldása. Ezért - főleg a zöldek sugallatára - egyre nagyobb mértékben igyekeznek az energia szükségletet új forrásokból fedezni.

A kancellár a környezetvédelmet már hivatalba lépése előtt zászlajára tűzte és - ha csak teheti - minden fórumon szót emel a megújuló energia mellett. Így nem meglepő, hogy Európában Németország élen jár az újrahasznosítható energia felhasználása terén.

A legfrissebb kimutatások szerint tavaly már az összes energiaszükséglet csaknem 10 százalékát szél- vagy vízi erőmű, napelemek, továbbá biogáz biztosította. Még jobb az arány az áramszolgáltatás terén, ahol az újrahasznosítható energiából már a fogyasztói igény közel 15 százalékát tudták fedezni.

A kormány azt reméli, hogy 2020-ban az ország energiaszükségletének csaknem egyharmadát már nem a kőolaj, vagy földgáz, hanem a szél, a víz, a nap és a biogáz biztosítja majd. Szakértők azonban kifogásolták, hogy a leginkább környezetbarát napenergia felhasználása már jó ideje stagnál.

Megelégedéssel nyilatkoztak viszont arról, hogy az újrahasznosítható energia felhasználásával a múlt évben 115 millió tonnával kevesebb széndioxidot bocsátottak a levegőbe, s ez az előző évhez képest csaknem 15 százalékos emelkedést jelent.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást