Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végleg megválik az Elműtől Budapest

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még december közepén kiírta a főváros azt a pályázatot, amelynek keretében értékesíti a még tulajdonában lévő 10,54 százalékos Elmű részvénycsomagot - értesült a portfolio.hu. A pályázók csütörtökig nyújthatják be ajánlataikat a pakettre, amelyet a fővárosi önkormányzat csak egyben hajlandó értékesíteni.

A szerződéskötés a főváros tervei szerint pénteken meg is történik, ám mivel a mai záróárral számolva a pakett 19,2 milliárd forintot ér, aligha valószínű, hogy a többségi tulajdonos RWE-n kívül akad majd cég, amely hajlandó megvenni az egész csomagot.

Jó ideje napirenden van a fővárosban az Elmű önkormányzati tulajdonban lévő részvénycsomagjának értékesítése, ám a jelek szerint felgyorsultak az események a háttérben, ugyanis a portfolio.hu szerkesztőségéhez eljutott pályázati felhívás szerint az aspiránsoknak 2008. január 10-ig van lehetőségük benyújtani ajánlataikat. Másnap már meg is kötik a szerződést a nyertessel.

A tenderen csak meghívott ajánlattevők vehetnek részt, amelyeknek a köre nem ismert. Az ajánlati ár az egyetlen döntő szempont, azaz a legtöbbet kínáló viheti a részvényeket, de a kiíró fenntartotta magának a jogot arra, hogy indoklás nélkül érvénytelenné nyilvánítsa a tendert.

"Személyre szabott" a tender?


Ekkora méretű részvénycsomagra a hazai intézményi befektetők közül valószínűleg egy sem tud önállóan ajánlatot tenni, és bár elméletben a hazai szereplőknek megvan a lehetőségük arra, hogy egy brókercég mögé tömörülve közösen vegyék meg a pakettet (ahogyan az a győri Rába részvénycsomag értékesítésekor történt), vélhetően ez még több befektetőnek együtt is túl nagy falat lenne.

Bár az Elmű-csomag értékesítésével kapcsolatban sokféle pletyka keringett az elmúlt hónapokban a piacon, könnyen lehet, hogy a jelenlegi tendert tulajdonképpen az RWE-re szabták.

Befektetői szempontból a tender azért lehet igazán érdekes, mert újra gerjesztheti az Elmű és az Émász esetleges tőzsdei kivezetésével kapcsolatos spekulációkat.