Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz szerint válságban van az építőipar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint válságban van a magyar építőipar, ezért a párt azt kezdeményezi, hogy a kormány kezdjen párbeszédet az érintett szervezetekkel az ágazat megmentése érdekében.

A statisztikai hivatal adatai szerint idén 21 százalékkal csökkent az építőipari termelés az elmúlt évhez képest - mondta az InfoRádióban a Fidesz szakpolitikusa.

Mádi László rámutatott azonban, hogy ezzel még mindig nem vagyunk a gödör alján, hiszen a szerződésállomány tekintetében, amely a közeljövő lehetőségeit mutatja, 34,5 százalékos a visszaesés.

A helyzetet azonban számos más tényező is súlyosbítja, például az, hogy az építőiparban még mindig igen magas a körbetartozások aránya, valamint a csődök és felszámolások száma.

Emellett egyre erősebb a szektor koncentrációja, azaz az egyre szűkülő piacból a kis- és közepes vállalkozások részesedése egyre kisebb, miközben a nagyvállalatok, főleg a külföldiek részesedése folyamatosan nő - hangsúlyozta Mádi László.

A fideszes politikus szerint az építkezéseknél patrióta módon előtérbe kellene helyezni a hazai cégeket. De mint arra rámutatott, a kormányban jelenleg egyetlen miniszter sem képviseli ennek a szektornak az érdekeit.

Jövőre jobb lesz

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára szerint az építőipar nincs válságban, de hogy nehéz helyzetben van, azt Szaló Péter is elismerte.

Rámutatott azonban arra, hogy 2007 végére csaknem 600 milliárd forintnyi, uniós pénzből támogatott beruházási pályázat jelent meg, ennek hatása azonban csak 2008 végén jelentkezik.

Hozzátette: az építésügy feladatait megosztottan kezeli a Gazdasági és Közlekedési, valamint az Önkormányzati és területfejlesztési minisztérium, több szakmai szervezet bevonásával.

Hanganyag: Litauszky Balázs