eur:
394.04
usd:
369.81
bux:
65898.87
2024. április 23. kedd Béla

Négyszáz millió eurós hitelszerződés az Európai Beruházási Bankkal

Négyszáz millió euró értékben, az oktatást, a közlekedési és környezetvédelmi infrastruktúrát, valamint az energetikát támogató három hitelkeret-megállapodást írt alá Veres János pénzügyminiszter Marta Gajeckaval, az Európai Beruházási Bank alelnökével.

A Kohéziós Alap támogatásból megvalósuló közlekedési és környezetvédelmi projektek magyar költségvetési finanszírozására az Európai Beruházási Ban (EIB) egy 300 millió eurós keretet hagyott jóvá 2006-ban.

Ebből 100 millió euró összegű hitelszerződést a felek már korábban megkötöttek, a most aláírt szerződés a fennmaradó 200 millió euró felhasználásáról szól.

Az oktatással összefüggő projektek ugyancsak költségvetési finanszírozását szolgálja egy másik, 150 millió eurós hitelről szóló megállapodás.

Az EIB összesen 300 millió eurót hagyott jóvá erre a célra Magyarország számára, a fennmaradó 150 millió euró felhasználása később, a hitelszerződés kiterjesztésével történhet meg.

Az innováció területén 50 millió eurós szerződést írtak alá a felek, amit elsősorban a Debreceni Egyetem kutatás-fejlesztési projektjéhez használ fel a költségvetés.

Veres János pénzügyminiszter a hitelkeret-megállapodás aláírásakor elmondta: 1990 óta az EIB összesen 8,4 milliárd euróval finanszírozott 113 projektet Magyarországon.

Veres János beszélt arról is, hogy a hitelek változó kamatozásúak, 8 éves türelmi idővel és rendelkezésre tartási jutalék nélkül nyújtja az Európai Beruházási Bank.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×