Volt jegybankelnök: Magyarország képtelen arra, amire Szlovákia

Infostart
2007. december 13. 06:10
Magyarországon 1990. óta folyamatosan deficites a költségvetés. Bod Péter Ákos egyetemi tanár szerint ennek csak belső okai vannak. A külső gazdasági környezet ugyanis jó, és a volt szocialista országok - még azok is, amelyek Magyarországnál rosszabb helyzetből indultak a rendszerváltozás idején -, jobb eredményeket érnek el. Az okok között a volt jegybankelnök a társadalmi elvárásokat és a politikai megosztottságot említette.

Bulgária és Észtország többlettel zár, de még Romániának is sikerül a nemzeti össztermék 2-3 százalékán tartani a költségvetési deficitet - mutatott rá a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Magyarország azonban erre évek óta képtelen, holott a külső környezet ezt lehetővé tenné, mint ahogy a többi ország számára is lehetővé teszi - tette hozzá.

Szerinte e mögött nemcsak a politika erélytelensége áll, hanem egy társadalmi igény is: az emberek - mostanáig - hittek a pénzköltő ígéretekben.

Bod Péter Ákos úgy látja: egy kormány csak akkor érhet el eredményeket, ha a gazdaság stabilitását mindenki nemzeti érdeknek tekinti.

A közgazdász a szlovének vagy a szlovákok eurózónához való csatlakozásának példáján mutatta be: ezekben az országokban az ügy a nemzeti konszenzus szintjére emelkedett, amelytől a pártok sem szakadhatnak el.

Bod Péter Ákos szerint Magyarországon is indokolt lenne leszorítani a hiányt, annak finanszírozása ugyanis rendkívül drága az állam számára.

Ehhez azonban ki kellene jelölni egy stratégiát, amelyet a közgazdász egyelőre nem lát. Mint mondta, az nem stratégia, hogy leviszik a deficitet, ha közben nem határozzák meg a megszorítások célját.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást