Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közel húszéves áramrekord dőlt meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megdőlt az áramfogyasztási rekord múlt héten szerdán és csütörtökön. A magas fogyasztáshoz hozzájárultak a karácsonyi díszkivilágítások is - közölte a MAVIR Zrt. országos diszpécser szolgálatának vezetője. Kapás Mihály szerint vannak még megfelelő tartalékok, így üzemzavarra nem kell számítani, jövőre viszont új erőművek építésére van szükség.

Múlt csütörtökön megdőlt az 1989-es napi áramfogyasztási rekord - mondta az InfoRádiónak a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) országos diszpécserszolgálatának vezetője.

Kapás Mihály kifejtette: 1989 óta 6550 megawatt volt a rekord, míg múlt csütörtökön 6602 megawattot regisztráltak, vagyis immár ez a magyar villamosenergia-rendszerben mért egyidejű legmagasabb fogyasztás.

A rekorddöntéshez hozzájárult, hogy hideg volt az idő, az a tendencia, hogy nő a villamosenergia-fogyasztás, valamint az is, hogy a karácsonyi díszkivilágítások jelentősen növelik a fogyasztást - közölte a MAVIR Zrt. országos diszpécser szolgálatának vezetője.

Ennél az értéknél egy átlagos téli napon mintegy 100, míg nyáron 300 megawattal alacsonyabb a napi fogyasztás - tudatta Kapás Mihály.

A MAVIR Zrt. országos diszpécser szolgálatának vezetője szerint jövő héten ismét megdőlhet a csúcs, de azt követően, a szabadságolások miatt már nincs erre esély.

A rendszerirányító készül arra, hogy a téli időszakban a villamosenergia-fogyasztás és a teljesítményigény nő - mondta Kapás Mihály.

Hozzátette: jelentős erőfeszítések révén, de rendelkezésre áll az üzembiztos működéshez szükséges tartalék. A jövőben szükség lesz erőművek építésére - vélekedett Kapás Mihály.

Hanganyag: Kálló Izabella