Sarkozy alkuja nyomán további algériai gáz jut Európába

Infostart
2007. december 4. 17:49
A Gaz de France francia energetikai cég 2019-ig meghosszabbítja az algériai cseppfolyós gáz megvételéről szóló szerződését. Az ügyletről Nicolas Sarkozy francia elnök algériai látogatásán állapodtak meg. Algéria az egyik olyan forrás Európa számára, amely potenciális alternatívája lehet az orosz földgáznak.

Miközben Nicolas Sarkozy a volt gyarmatosító hatalom nevében beszélve nagy feltűnést keltett azzal, hogy "igazságtalannak" nevezte a gyarmati rendszert, algériai látogatásának egy másik fontos mozzanata a gázszállításról kötött megállapodás volt.

A francia Gaz de France ugyanis 2019-ig meghosszabbította a cseppfolyós gáz szállításáról szóló szerződését az algériai állami Sonotrach-hal.

Mindez a jelenlegi árak mellett évi két és félmilliárd eurós üzletet jelent - mutattak rá illetékesek. Sarkozy elnök elmondta azt is, hogy a Gaz de France egymilliárd eurót fektet a touati gázmező feltárásába, amely 75 százalékban a francia cég tulajdona.

A megállapodást annak ellenére kötötték meg, hogy Algériában sokan bocsánatkérést vártak a gyarmatosítás végét lezáró függetlenségi háború atrocitásai miatt. Sarkozy azonban erre már nem volt hajlandó, viszont mélységesen igazságtalannak nevezte a gyarmati rendszert.

Az E.ON is az afrikai gázra kacsintgat

Az algériai gáz iránt a német E.ON is érdeklődik. A cég egyik igazgatója novemberben beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy a vállalat Afrikából, elsősorban Nigériából akar beszerezni cseppfolyós gázt. Potenciális forrás még Algéria, Egyiptom, Líbia és Mauritánia is.

A cseppfolyós gázt tankhajókon szállítják, és az Európába Oroszországból vezetéken érkező földgáz alternatívája, vagy legalábbis amellett egy másik lehetőség lehet.

Algéria nem váltja ki az orosz gázt

Az orosz gáztól való fokozottabb függetlenségről álmodók számára azonban kellemetlen hír volt, hogy az algériai állami energetikai cég, a Sonatrach 2006-ban együttműködési megállapodást írt alá a Gazprommal. A korábban a külföldi cégek felé nyitottnak tartott Algéria azért is vált nehezebb tereppé a nyugati vállalatok számára, mert egy tavalyi törvény értelmében a Sonatrach automatikusan a tulajdon 51 százalékára jogosult bármely közös vállalkozásban.

A francia Gaz de France megállapodása előtt szeptemberben kútba esett a spanyol Repsol által vezetett konzorcium 5 milliárd eurós algériai üzlete.

Az EU ennek ellenére azt szeretné, ha 2010-ig ötven százalékkal emelkedne az Európában szállított algériai gáz mennyisége. Az LNG mellett az algériai gáz két új vezetéken, Spanyolországon és Olaszországon át juthatna Európába.