Sajátos bormarketing Tokajért - reggelihez és előételhez kínálják

InfoRádió / MTI
2007. december 4. 16:36
Sajátos közösségi bormarketingbe kezdett öt tokaji pincészet a tokaji bor ismertségének fokozásáért - jelentette be Zwack Izabella, a Dobogó Pincészet tulajdonosa a kezdeményezők képviseletében újságíróknak kedden, Budapesten.

A kezdeményezés lényege: a tokaji borokat - amelyek a Szepsy, a Dobogó, a Disznőkő, a Gróf Degenfeld, valamint a tokaji Oremus Pincészetben készültek - nem szokványos éttermi környezetben kínálják a vendégeknek. A negyven, főként budapesti étteremben Welcome drinkként, reggelihez, uzsonnához, előételhez - azaz sonkákhoz, szalámikhoz, sajtokhoz -, és főételekhez kínálják a tokaji édes és száraz borokat december végéig.

Az "újszerű tálalást" Zwack Izabella és Tálos Attila borkereskedő, a Budapest Bortársaság Kft. ügyvezetője azzal indokolta, hogy a tokaji borok széles körben ismertek ugyan, de még nem eléggé kedveltek. Mindehhez hozzátették: a sajátos tokaji bormustrát hagyományteremtő szándékkal tartják, és várhatóan jövőre New Yorkban is megrendezik. A mostani promóciótól a tokaji boreladások fellendülését várják.

Kevesebb, de jobb az idei termés

Horvát Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek elmondta: a magyar bortermelés mintegy 7 százaléka, azaz közel 200 ezer hektoliter bor származik Tokaj-hegyaljáról.

Az adatok szerint Tokaj-hegyalján általában 15-35 ezer tonna szőlő terem évente az időjárástól függően. A borász szerint az idei termés mennyisége elmaradt ugyan a legjobb évjáratokétól, de a minőség jó volt. Az aszúsodás az őszi napfényes időjárása miatt nem 15 mustfokról, hanem annál lényegesen magasabb értékről, mintegy 18 mustfokról kezdődött meg, ez pedig meghatározó jellegű egy-egy évjárat minőségét tekintve.

Sümegi József, a Magyar Bor Akadémia elnöke szerint jelenleg Magyarországon a szőlőterület mintegy 88 ezer hektár. Az adatok az mutatják belföldön évente mintegy 3,2 millió hektoliter bor fogy, a kivitel pedig 500 ezer hektoliter körül mozog. Az import bor az elnök szerint 200-300 ezer hektoliterre tehető. A borágazat árbevétele átlagosan évente - a terméstől függően - mintegy 80 milliárd forint.