Elkezdtünk megválni az egy- és kétforintosoktól

Infostart
2007. december 3. 15:44
Hosszú idő után október volt az első hónap, amikor több egy- és kétforintos érkezett be a jegybankba, mint amennyit ki kellett bocsátani - mondta az MNB készpénz logisztikai igazgatója. Ferenczi Barnabás elmondta: nagyjából 2 milliárd forint értékben van forgalomban egy- és kétforintos.

Komoly változások tapasztalt októberben a Magyar Nemzeti Bank az egy- és kétforintos bevonásának bejelentése után - mondta Ferenczi Barnabás.

A jegybank készpénz logisztikai igazgatója kiemelte: korábban az volt jellemző, hogy az MNB hónaponként 6-8 millió darab egy- és kétforintost bocsátott ki, de sokan nem használták az aprót, és ezek nagy része kicsapódott a forgalomból.

Október volt az első hónap, amikor több egy- és kétforintos érkezett be, összesen 4-7 millió darab érme áramlott vissza a jegybankhoz - fejtette ki Ferenczi Barnabás. Hozzátette: ez annak jele, hogy a gazdasági szereplők elkezdenek alkalmazkodni az egy- és kétforintosok nélküli világhoz.

A jegybank által készített közvélemény-kutatás szerint az emberek nem tartanak igényt ezekre az érmékre - közölte az igazgató. Kiemelte: a megkérdezettek 89 százaléka semleges, pozitív vagy nagyon pozitív véleménnyel volt a kivonásról, 60 százalék mondta azt, hogy nincs értelme az egy- és kétforintosok használatának, és 20 százalék kifejezetten nem szívesen fizetett ezekkel a pénzeszközökkel.

Ferenczi Barnabás hangsúlyozta: összesen kétmilliárd darab egy- és kétforintost bocsátottak ki, ám ezeknek a 80 százaléka nincs használatban. Az MNB arra számít, hogy a következő fél-egy év során az összes egy- és kétforintos érme 10 százaléka áramlik vissza még.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást