Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akár 30 százalékkal is emelkedhet a gáz ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár 30 százalékos áremelkedés is elképzelhető, ha az árampiachoz hasonlóan szabad versenyes lesz a gázpiac - vélik a szakértők. A gáztörvény tervezetét a kormány még nem fogadta el, azért azt sem tudni pontosan, hogy kiket köteleznek majd arra, hogy 2008. július 1-jétől a szabadpiacon szerezzék be éves földgázszükségletüket.

Jelenleg nyomott árak jellemzőek a gázpiacon. Szakértők szerint a mostani hatósági árak a mai költségeknek mindössze 70 százalékát fedezik, ami azt jelenti, hogy egy piaci nyitás a szabadpiacra kerülő szereplőknek legalább 30 százalékos drágulást jelent.

A világpiacon az utóbbi időben komoly áremelkedés volt. A Magyarországra érkező importgáz ára október elsején nagyjából 10 százalékot emelkedett és még hasonló mértékű drágulás várható január 1-jétől.

Az ipari fogyasztóknál csapódik le

Mindez azt jelenti, hogy akár jóval 300 dollár fölé kerülhet a földgáz importára. Ráadásul az sem valószínű, hogy a kormányzat egy lépésben felvállalja a 30 százalékos különbség kiegyenlítését és rögtön piaci árakat zúdít a lakosság nyakába.

Viszont a különbség a keresztfinanszírozáson keresztül az ipari fogyasztóknál jelenik meg.

A piacnyitás azonban más problémákat is felvet. Amennyiben a szigorúbb verzió szerint zajlik majd a nyitás - azaz az óránkénti 100 köbméter feletti fogyasztók mind a szabadpiacra kerülnek -, 3-4 ezer fogyasztó jelenik meg a szabadpiacon, ami a gázkereskedőket is komoly feladat elé állítja, nincsenek ugyanis felkészülve ekkora fogyasztói rohamra.

Szakértők szerint, ha csak az átlagosan óránkénti 500 köbméter feletti fogyasztókat terelnék a piacra, azaz részleges piacnyitás történne, akkor is elérheti Magyarország azt a szintet, amit az unió elvár, és a sietség sem akkora.

Ha drágább a gáz, már megéri kitermelni a magyar készleteket

Magyarország számára egy pozitívuma van annak, hogy a földgáz importára több okból is jelentősen emelkedik: mert az ország meglévő földgáz-készlete egyre gazdaságosabban kitermelhetővé válik.