eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Akár 30 százalékkal is emelkedhet a gáz ára

Akár 30 százalékos áremelkedés is elképzelhető, ha az árampiachoz hasonlóan szabad versenyes lesz a gázpiac - vélik a szakértők. A gáztörvény tervezetét a kormány még nem fogadta el, azért azt sem tudni pontosan, hogy kiket köteleznek majd arra, hogy 2008. július 1-jétől a szabadpiacon szerezzék be éves földgázszükségletüket.

Jelenleg nyomott árak jellemzőek a gázpiacon. Szakértők szerint a mostani hatósági árak a mai költségeknek mindössze 70 százalékát fedezik, ami azt jelenti, hogy egy piaci nyitás a szabadpiacra kerülő szereplőknek legalább 30 százalékos drágulást jelent.

A világpiacon az utóbbi időben komoly áremelkedés volt. A Magyarországra érkező importgáz ára október elsején nagyjából 10 százalékot emelkedett és még hasonló mértékű drágulás várható január 1-jétől.

Az ipari fogyasztóknál csapódik le

Mindez azt jelenti, hogy akár jóval 300 dollár fölé kerülhet a földgáz importára. Ráadásul az sem valószínű, hogy a kormányzat egy lépésben felvállalja a 30 százalékos különbség kiegyenlítését és rögtön piaci árakat zúdít a lakosság nyakába.

Viszont a különbség a keresztfinanszírozáson keresztül az ipari fogyasztóknál jelenik meg.

A piacnyitás azonban más problémákat is felvet. Amennyiben a szigorúbb verzió szerint zajlik majd a nyitás - azaz az óránkénti 100 köbméter feletti fogyasztók mind a szabadpiacra kerülnek -, 3-4 ezer fogyasztó jelenik meg a szabadpiacon, ami a gázkereskedőket is komoly feladat elé állítja, nincsenek ugyanis felkészülve ekkora fogyasztói rohamra.

Szakértők szerint, ha csak az átlagosan óránkénti 500 köbméter feletti fogyasztókat terelnék a piacra, azaz részleges piacnyitás történne, akkor is elérheti Magyarország azt a szintet, amit az unió elvár, és a sietség sem akkora.

Ha drágább a gáz, már megéri kitermelni a magyar készleteket

Magyarország számára egy pozitívuma van annak, hogy a földgáz importára több okból is jelentősen emelkedik: mert az ország meglévő földgáz-készlete egyre gazdaságosabban kitermelhetővé válik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×