Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsánnyal egyeztetett az OMV-vezér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyik fél álláspontja sem változott, de ez nem is volt célja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgató megbeszélésének - mondta Banai Károly, a kormányfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója a találkozó után.

Közölte: a találkozót az osztrák fél kezdeményezte, annak érdekében, hogy az osztrák olajtársaság vezetője személyesen is lehetőséget kapjon álláspontja kifejtésére.

Banai Károly - aki maga is részt vett a megbeszélésen - a félórás eszmecserét higgadt hangvételűnek és tárgyszerűnek nevezte.

Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy barátságtalan lépésnek tartja, ha Magyarországon stratégiai ágazatban kulcsszerepet játszó vállalat esetében egyeztetés nélkül kezdeményeznek felvásárlást. A miniszterelnök azt is megerősítette: támogatja, hogy a MOL független vállalat maradjon - hangsúlyozta a főtanácsadó.

Az egyeztetésen mindkét fél megállapította, hogy sem az álláspontok, sem a körülmények nem változtak: a miniszterelnök a magyarok, az OMV a részvényesek érdekeit védi és tartja szem előtt - tette hozzá.

Daróczi Dávid kormányszóvivő délelőtt jelentette be, hogy "kölcsönös egyeztetés és megállapodás eredményeként" Alfred Gusenbauer osztrák kancellár fogadta Hernádi Zsoltot, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, Gyurcsány Ferenc pedig találkozik az OMV vezérigazgatójával, Wolfgang Ruttenstorferrel. Hernádi Zsolt a múlt héten járt az osztrák kancellárnál.

Az OMV szeptember végén bejelentette: a MOL-részvények 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a MOL-ra, részvényenként 32.000 forintért. A kormányszóvivő ezután azt mondta, az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekintik.

Az ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megszólalt, és jelezte: újraállamosításnak tartaná, ha az OMV átvenné az irányítást a MOL felett.

A miniszterelnök kezdeményezte egy olyan jogszabály kidolgozását, amelynek alapján a magyar állam kontrollt tud gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban.

Az erre hivatott, "lex MOL" néven ismertté vált törvényt az Országgyűlés valamennyi parlamenti párt támogatásával október 8-án elfogadta.