Erőteljes megszorításokat jósol az ÁSZ elnöke

InfoRádió / MTI
2007. november 28. 20:45
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint, ha a parlament előtt lévő közpénzügyi szabályokat 2002-től alkalmazták volna, az akár 40 százalékkal is csökkenthette volna az eladósodottság mértékét. Kovács Árpád azonban rámutatott: a javaslat finomításra szorul, jelenlegi formájában ugyanis erőteljes megszorítással és költségvetési kiadáscsökkentéssel járhat.

Az ÁSZ elnöke az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén aggályosnak nevezte a javaslat önkormányzatokat érintő szabályozását is. Szerinte az előterjesztés még csak 60-70 százalékos készültségben van.

Kovács Árpád elmondta: míg a költségvetés bevételi oldalánál az állampolgároknak és a vállalkozásoknak súlyos szankciókkal is szembe kell nézniük, a kiadási oldalon a felelősségre vonás ma még teljesen hiányzik, és ezt megnyugtató módon pótolni kell.

Az elvekben egyetértenek, a konkrétumokban nem

Veres János pénzügyminiszter elmondta: a parlamenti pártok egyetértenek azzal, hogy az alkotmány egészüljön ki egy közpénzügyi fejezettel, illetve, hogy az önkormányzatok adósságszabályozása pontosításra szorul. A konkrét megfogalmazásban azonban még elérnek a vélemények.

Mint mondta, a reáladósság szabály biztosítaná, hogy az inflációval korrigált adósság mértéke ne nőhessen, a költségvetés elsődleges egyenlege csak pozitív lehet a tervezet szerint, ami az önkormányzatok esetében korlátozná a működési kiadásokra felvehető hitelek mértékét, nem korlátozná azonban a fejlesztési hitelfelvételt.

A költségvetési hivatal "beárazná" a készülő törvények, módosító indítványok költségvetési hatásait, illetve véleményezné a kormány két évre előretekintő tervezési számainak megalapozottságát. A hivatal az Országgyűléshez rendelt önálló intézmény, a parlamentnek tartozik felelősséggel - tette hozzá.

Fidesz: nem teljesültek a feltételek

Varga Mihály a költségvetési bizottság fideszes elnöke, elmondta, hogy pártja a költségvetési hivatal felállításának támogatását három feltételhez kötötte: az intézmény lehetőség szerint független legyen, minél kevesebbe kerüljön az adófizetőknek és hatásköre is tisztázott legyen.

E feltételeknek Varga Mihály szerint nem felel meg maradéktalanul a javaslat, és túlzott sietségnek tartotta az általános vita megkezdését is.