Már Gyurcsányig ér a Hankook-ügy

InfoRádió / MTI
2007. november 27. 15:19
A szociális és munkaügyi miniszter saját hatáskörben felfüggesztette a Hankook gumigyár számára 143 millió forint képzési támogatás folyósítását a munkaügyi előírások megsértése miatt. A Hankook Tire menedzsmentje szerint a határozat több megállapodással is ellentétes. A Hankook Tire Magyarország Kft. az ügyben tárgyalást kezdeményezett a gazdasági - és közlekedési, valamint a szociális és munkaügyi miniszterrel és tájékoztatta a kormányfőt is.

A munkaügyi előírások megsértése miatt a szociális és munkaügyi miniszter saját hatáskörben felfüggesztette a Hankook gumigyár számára 143 millió forint képzési támogatás folyósítását.

Schrancz Edit, a tárca szóvivője a döntés kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség nemrégiben munkaügyi szabálytalanságok miatt bírságot szabott ki a cégre.

A Hankooknak lehetősége van a Munkaerőpiaci Alapból munkahelyteremtésre, képzésre támogatást igényelni. E támogatás folyósítását függesztette fel a munkaügyi miniszter addig, amíg a törvényes viszonyok helyre nem állnak - mondta a szóvivő.

A Hankook tárgyalna és értesített a kormányfőt is

A Hankook Tire Magyarország Kft. humánerőforrás igazgatója a döntés kapcsán elmondta: tárgyalásokat kezdeményeztek és tájékoztatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is.

Bányai Tibor tájékoztatása szerint Lamperth Mónika október 16-án értesítette a dunaújvárosi vállalkozás menedzsmentjét arról, hogy nem ad helyt a cég támogatási kérelmének.

A humánerőforrás igazgató hangsúlyozta: a Hankook a támogatás benyújtásának idején - 2006 elején - eleget tett a támogatáshoz kötött jogi kritériumoknak és az azt megelőző két évben munkajogi kapcsolatai is rendezettek voltak, szerintük a miniszter a döntésnél az egyéb körülményeket is figyelembe vette.

Bányai Tibor hozzátette: a dél-koreai vállalkozás mindent megtett azért, hogy megfelelő képzésben részesítse, s általa növelje a magyar munkaerő versenyképességét.

Az OMMF által feltárt hiányosságok nagy részét a cég már a vizsgálat idején megszüntette, s komoly erőfeszítéseket tett a jogszabályokban előírt rendezett munkajogi kapcsolatok kialakítására - mondta.

A Hankook Tire Magyarország Kft. az ügyben tárgyalást kezdeményezett a gazdasági - és közlekedési, valamint a szociális és munkaügyi miniszterrel és tájékoztatta a kormányfőt is. A menedzsment bízik abban, hogy felülbírálják ezt a döntést - mondta az igazgató.