Kartell gyanújával indult eljárás 12 építő cég ellen

Infostart
2007. november 27. 19:05
Kartell gyanújával indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal 12 építő cég ellen - mondta el az InfoRádiónak a GVH szóvivője. A szervezet gyanúja szerint az érintett társaságok, magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.

Kartell gyanújával indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal 12 építő cég ellen - közölte a szervezet szóvivője.

Mihálovits András az InfoRádióban kiemelte: a hivatal november 20-án előzetes értesítés nélkül helyszíni szemlét tartott több társaságnál.

Ennek alapján úgy vélték: alaposan feltételezhető, hogy a vállalkozások 2006-2007-ben a MÁV és a Nemzeti Autópálya Zrt., valamint jogutódja, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. által a magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról - fejtette ki.

A feltételezett megállapodások a szerepek elosztásán túl a GVH szerint valószínűleg azt eredményezték, hogy a vállalkozások nyertes pályázataikban a korábbi hasonló munkák átlagárait jelentősen meghaladó egységárakat alkalmazhattak - közölte a GVH szóvivője.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették - jegyzi meg a GVH.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárásokra biztosított idő 180 nap, ez azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az esetleges büntetés az előző éves nettó árbevétel tíz százaléka lehet - közölte a szóvivő.

Mihálovits András hozzátette: a közbeszerzésekből is kizárhatóak a kartellen rajtavesztett cégek.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást