Áttörés vagy csak kis eredmény borfronton?

InfoRádió / MTI
2007. november 27. 20:51
Áttörésként értékelte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, hogy kikerült a cukor hozzáadásának tilalma az Európai Unió készülő borreform-tervezetéből. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint ugyanakkor csupán minimális eredményeket sikerült elérni.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben azt mondta: továbbra is vita van a hozzáadott cukor mennyiségéről: míg Magyarország az eddig engedélyezett kétszázalékos szint megtartását támogatná, az Európai Bizottság egy plusz fél százalékban határozná meg a megengedhető mennyiséget.

Gráf József szólt arról is: a legújabb javaslat szerint a borágazatban már csak az uniós támogatás 50 százalékát határoznák meg a korábban kapott összegek alapján, további 25-25 százalékot a termőterület nagysága és a termés mennyisége alapján lehetne igényelni.

Gráf József azt mondta: jelezte a testületnél, hogy ha a történelmi alapon támogatott arány nem csökken tovább, Magyarország kompenzációra fog igényt tartani.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint csupán minimális eredményeket sikerült elérni a borreformról folyó tárgyalásokon.

Horváth Csaba hangsúlyozta: ugyanakkor a magyar álláspontot kiforrottnak tartják, és támogatják az azt Brüsszelben képviselő agrárminisztert.