Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A MÁV pénzügyi konszolidációra költi a 100 milliárd forintot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénzügyi konszolidációra fordítja a MÁV Cargóért kapott, több mint 100 milliárd forintot a vasúttársaság - mondta a MÁV elnöke. Kamarás Miklós eredménynek tartotta, hogy nem az állami büdzsébe kerül ez az összeg és nem is az ország adósságát törlesztik vele.

Adósságtörlesztésre, beruházásokra és a várható hitelfelvételek pozíciójának javítására költik a több mint 100 milliárd forintot - beszélt a tervekről a MÁV Cargo privatizációs pályázatának eredményhirdetése után a vasúttársaság elnöke.

Kamarás Miklós komoly eredménynek tartotta, hogy ezt az összeget nem építették be a költségvetésbe. Az elnök szerint várhatóan januárban kötik meg a szerződést a nyertes konzorciummal.

A nyertes Rail Cargo Austria AG az állami tulajdonú osztrák Szövetségi Vasutak vasúti árufuvarozási vállalatából vált ki 2005-ben, azóta önálló logisztikai szolgáltatóként tevékenykedik.

A cég 7900 főt foglalkoztat. 2006-ban 93 millió tonna árut szállított és 2252 millió euró bevételt ért el. Konzorciumi partnere a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Zrt., soproni székhelyű társaság, mely Magyarország és Ausztria területein két vállalkozást tart fenn.

A GYSEV 2006-ban 5,1 millió utast és 6,3 tonna árut szállított, emellett összesen 287 kilométer vonalhálózatot működtet, ebből 224 km-t Magyarországon. A GYSEV-nek mindössze 9 %-os része van a nyertes konzorciumban.