Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bennfentes kereskedelem miatt indult eljárás az OMV vezérigazgatója ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bennfentes kereskedelem esetleges gyanújával vizsgálódik az osztrák pénz- és tőkepiaci hatóság az OMV olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója ellen - értesült a \"Profil\" című osztrák politikai-gazdasági hetilap. A vállalat szóvivője visszautasította, hogy Wolfgang Ruttenstorfer megsértette volna a vonatkozó előírásokat.

A Profil osztrák politikai-gazdasági hetilap szerint bennfentes kereskedelem gyanújával indult vizsgálat az OMV olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója ellen.

A lap szerint az ügy összefüggésben van azzal a szeptember 25-i szándéknyilatkozattal, amelyben az osztrák cég közölte: bizonyos feltételek teljesülése esetén kész megvásárolni a magyar MOL olajipari vállalat részvényeinek többségét.

A bejelentést követő napokban az OMV-részvények árfolyama csaknem 5 eurót zuhant. A hatóság érdeklődését az keltette fel, hogy a szándéknyilatkozat közzététele előtt három héttel a vezérigazgató készpénzre váltott 42 ezer OMV-részvényt, és ebből 430 ezer eurós nyereségre tett szert.

A részvényeladási opcióval jogosan élt a vezérigazgató, azt ugyanis neki és harmincöt vezető munkatársának - jövedelmük részeként - 2003. májusban megszavazta a cég közgyűlése. Az eladásról ráadásul annak rendje és módja szerint értesítették az osztrák pénz- és tőkepiaci hatóságot, és szeptember 7-én az OMV honlapján is nyilvánosságra hozták.

A hetilap úgy tudja, hogy a felügyelet ennek ellenére górcső alá kívánja venni, van-e összefüggés a részvényértékesítés és a szándéknyilatkozat között, azaz: részvényopciója gyakorlása idején Ruttenstorfer rendelkezett-e olyan, az OMV-részvények árfolyamát befolyásoló információval - tudott-e a készülő szándéknyilatkozatról?-, amely csak neki és néhány munkatársának, tehát csak kiválasztott vezetők szűk körének állt a rendelkezésére.

Arra a kérdésre, hogy felmerülhet-e az ügylettel kapcsolatban a bennfentes kereskedelem gyanúja, az osztrák pénz- és tőkepiaci hatóság szóvivője azt válaszolta a magazinnak: "Ez logikus következtetés".