Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Simor: \"Az elmúlt években irracionális gazdaságpolitika folyt\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a monetáris politika egyedül képtelen az infláció kordában tartására, ha ezt nem segíti a fiskális politika. Simor András szerint nem törvényszerű, hogy a kiigazítás az infláció emelkedésével jár.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapesti Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkolégiuma által rendezett konferencián tartott előadásában úgy vélte: a monetáris politika a fiskális politika segítsége nélkül egyedül nem képes kordában tartani az inflációt.

Simor András hozzátette: 2001 és 2006 között a felelőtlen fiskális politika nem segítette az infláció leszorítását és 2006-ra olyan egyensúlytalanság alakult ki, ami rákényszerítette a kormányt a kiigazításra.

Nem törvényszerű, hogy a kiigazítás az infláció emelkedésével jár, ha a kiigazítás inkább a kiadások leszorítására koncentrált volna, nem emelkedett volna ilyen mértékben az infláció - tette hozzá a jegybank elnöke.

Simor András híve az euró relatív gyors bevezetésének, és úgy véli bár a maastrichti kritériumok nem tökéletesek, Magyarországnak nem kritizálni kellene azokat, hanem cselekedni, nyilvános céldátumot pedig akkor lehet kijelölni, ha hitelesen ki is lehet állni mellette.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta: egy olyan országnak, ahol az elmúlt években irracionális gazdaságpolitika folyt, nem a kritikával kellene foglalkoznia, hiszen a kritériumoknak más, környező országok meg tudnak felelni.

Simor András megerősítette: a konvergenciaprogram célkitűzései 2007-ben biztosan, 2008-ban jó eséllyel teljesülnek, 2009-2010-ben azonban a cél elérése bizonytalan.

Hanganyag: Panulin Ildikó