Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsonyra már nem mernek új hitelt felvenni az emberek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A lakosság a reálkeresetek csökkenését eddig is hitelek felvételével ellensúlyozta, ezért a mostani karácsonyi időszakban nem számítanak a hitelfelvétel jelentős megugrására - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Binder István felhívta a figyelmet arra, hogy egyre inkább terjednek a hitelkártyás vásárlások, és a szabadfelhasználású jelzáloghitelek felvétele.

A két évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva a fogyasztási hitelfelvétel mértéke jelentős, dinamikus bővülést mutat - közölte az InfoRádióval a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Binder István kifejtette, hogy 2005 szeptemberében 830 milliárd forint volt a fogyasztási hitelek volumene, ehhez képest idén szeptemberben ez már 1780 milliárdhoz közelített.

Kérdés, hogy a reáljövedelmek csökkenésével ezt a tempót lehet-e tartani, illetve az is, hogy kitart-e az a fogyasztássimító trend, hogy a kieső jövedelmet hitelfelvétellel pótolták a háztartások - mondta a PSZÁF szóvivője.

Arra lehet számítani, hogy a következő hónapokban a fogyasztássimító törekvések csökkeni fognak - tette hozzá Binder István.

A kiskereskedelmi ciklus mélypontra érhet, és ez a trend apaszthatja a karácsonyi keresletet is - vélekedett a szóvivő.

A bankok szorosabb és állandóbb kapcsolatot próbálnak ápolni az ügyfelekkel, és az egyszeri áruhiteles kapcsolatot megpróbálják hitelkártyás kapcsolattá alakítani - mondta Binder István. Az utóbbi idők jellemzője, hogy a bankok igyekeznek a szabadfelhasználású jelzáloghitelek felé terelni az ügyfélkört.

Hanganyag: Kaputa Júlia