Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Az ázsiai piacokat kellene jobban ellenőrizni\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Kereskedelmi Szövetség egyetért a kormány által meghirdetett Csillagszóró hadművelettel, melynek keretében hét hatóság összehangolt ellenőrzést végez a következő hat hétben. Vámos György, a szövetség főtitkára felhívta a figyelmet azonban arra, hogy szigorúbban kellene ellenőriznie a hatóságoknak az ázsiai piacokat.

Karácsonykor megnő az üzletek forgalma, a kormány ezért átfogóbb ellenőrzéseket hirdet az ünnepek előtti hetekre. De elég hatékony-e ez az ellenőrzés?

A kormány "fair play" politikát hirdetett - emlékeztetett Vámos György, rámutatott azonban arra, hogy éppen azokat az ázsiai árusokat nem ellenőrzik elég hatékonyan, akik gyakran egyáltalán nem fizetnek adót, és más törvényeket sem tartanak be.

Miközben a hazai kisvállalkozókat a legkisebb szabálytalanságokért is hatalmas összegekre büntetik a hatóságok, például a budapesti józsefvárosi piacra látogatva a kereskedelmi szövetség a nyomát sem látta az ellenőrzések hatásának.

Pedig szerinte vizsgálódni ott kellene, ahol a legtöbb kár éri a vásárlókat és az államot. Mint mondta, szigorítani kellene ezeknek a piacoknak a működését. Áttekinthetővé kellene tenni, hogy az egyes standokon kik árulnak, a Józsefvárosban azonban még sorszám sincs az elárusító helyeken. Úgy vélte: egy vevőszolgálatot is ki lehetnek alakítani.

Vámos György elmondta azt is: idén szerényebb karácsonyi forgalomra számítanak a kereskedők, mint tavaly, a reálkeresetek csökkenése miatt. A vásárlók már valószínűleg nem fogják kiadásaikat hitelből fedezni, így ha az élelmiszerpiacon nem is lesz visszaesés tavalyhoz képest, a műszaki cikkek piacán mindenképpen.